Gyorsuló növekedést jósolnak londoni elemzők

Maginflációs szinten deflációt, ugyanakkor gyorsuló növekedést valószínűsítenek jövőre Magyarországnak londoni feltörekvő piaci elemzők az adócsökkentési csomag hatásaként.

A Merrill Lynch befektetési ház havi európai feltörekvő piaci helyzetelemzésének augusztusi kiadása a magyar inflációs kilátásokról azt írta: 2006-ban mind a teljes kosárra számított fogyasztói infláció, mind a maginfláció várhatóan „fejest ugrik” a mélybe, a tervezett adóintézkedések miatt. Feltéve, hogy a januártól előirányzott 5 százalékpontos áfakulcs-csökkentés teljes egészében átszűrődik az árakba, az átfogó infláció jövőre az 1-2 százalékos sávba, a maginfláció pedig átmenetileg akár zéró alá is süllyedhet – áll az elemzésben.

Az infláció várt meredek zuhanásához a Merrill Lynch szerint jelentősen javuló gazdasági növekedési kilátások járulnak, éppen „a 2006-2010-re meghirdetett középtávú költségvetési ösztönző csomag hatására” (a befektetési ház londoni elemzői a magyar kormány adócsökkentési tervezetét már korábbi jelentéseikben is növekedésösztönző költségvetési intézkedésnek minősítették).

Az augusztusi térségi elemzés szerint az adóintézkedések 2006-ban a GDP-érték 1 százalékának megfelelő költségvetési gazdaságösztönzéssel érnek fel.

Címkék: Hazai gazdaság