Hova tovább?

A négy blue chip közül a gyorsjelentési szezon egyik vesztese árfolyamát tekintve a Mol volt.

Mielőtt elérkezett a közzétételi időszak, az olajipari papír közel 22 ezer forintig szárnyalt. A nagyon magas várakozásokat teljesítő, ám pozitív meglepetéseket nem hozó eredmény azonban azzal járt, hogy elfogytak az árfelhajtó tényezők. Hiába volt a második negyedév erős, a vezető olajipari elemzők már nem tudták tovább indokolni, hogy ezen a 20 ezer forint körül mozgó árfolyamszinten miért tartják vételen a papírt.

A gyorsjelentés közzétételét követően az elmúlt egy évben árfolyamát közel megháromszorozó (!) Molt gyors egymásutánban három patinás pénzintézet is leminősítette. A Deutsche Bank, a HSBC és a Lehman Brothers egyaránt semleges minősítésre, tartásra rontotta korábbi optimista, vételre buzdító ajánlását. Bár az egy részvényre jutó eredményre (EPS) vonatkozó várakozások nem egységesen mozdultak el (csak két befektetési bank csökkentett), érdekes módon mind a három elemzés az átlagos piaci eredményvárakozást meghaladó teljesítményt vár az olajipari társaságtól.

A befektetési bankok által megfogalmazott célárfolyamok 20 ezer, illetve 21 ezer forintos értékükkel még minimális teret biztosítanak az emelkedésnek, de egy elemző sem talált olyan tényezőket, amelyek ennél lényegesen magasabb árfolyamot indokolnak fundamentális szempontból. Sőt, a pozitív tényezők kipipálása után előkerültek a negatívumok, a fenyegető veszélyek is.

A Deutsche Bank negatívumként kiemelte a gázüzletben rejlő bizonytalanságokat. A jelenlegi árszabályozás keretei nem biztosítják, hogy 50 dollár feletti olajárnál a fogyasztói kompenzáció működőképes legyen. Csökkenő profitot vár 2005 második félévére a Lehman Brothers, amit a vegyipari divízió gyengülésével magyaráz. A Deutsche Bank szerint az iparági környezet nem tartogat pozitív meglepetést, miközben most egy akvizíciós történet sem segítheti a teljesítményt, lévén a Mol híján van igazán forró befektetési célpontoknak.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a Mol rosszabb társaság lenne, mint volt egy hónappal ezelőtt. Pusztán arról van szó, hogy a jelenlegi árszinten a magyar olajipari vállalat már nem mutat magáról rózsaszínűbb képet, mint szektortársai. Az augusztus közepén publikált gyorsjelentésnek mindehhez nem sok köze van. Ezt mutatja az Erste példája, amely kellő árfolyam-emelkedési potenciál hiányában már a hónap elején levette a Molt kedvenc papírjai listájáról.