A dolgozói részvényopció is drágul

A természetbeni juttatások adó- és járulékterheinek növelésével a részvényopciós programban szerzett részvények eladását is magasabb közterhek drágítják szeptember 1-jétől. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége arra kéri a kormányt, vonják vissza a részvényopciókkal kapcsolatos részt.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint hátrányosan érinti a nemzetközi vállalatok magyarországi cégeinek munkavállalóit a természetbeni juttatások adó- és járulékterheinek növelése, s ezért azt kéri, hogy vonják vissza a részvényopciókkal kapcsolatos részt. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az MTI-nek elmondta: értesült a problémáról, s a megoldás érdekében egyeztetést kezdeményezett a Pénzügyminisztériummal.

A szeptember 1-jétől életbe lépő változások szerint a magyar munkavállalóknak a külföldi cégek által nyújtott részvényopció lehívása esetén jelentősen megnőhetnek az adóterhei.

Ha eddig egy munkavállaló eladta a részvényopciós programban szerzett részvényét, akkor a külföldről befolyt összeg 38 százalékát személyi jövedelemadóként, 11 százalékát pedig egészségügyi hozzájáruláskánt (eho) kellett befizetnie. Szeptembertől azonban az eho helyett 8,5 százalék nyugdíjjárulék, 4 százalék egészségbiztosítási járulék, valamint további 29 százalék társadalombiztosítási járulék terheli az összeget, ami az szja-val együtt összesen 79,5 százalék. Ebből adódóan, míg korábban a kapott összeg 51 százaléka maradt a dolgozónál, szeptember után már csak alig több mint 20 százaléka.

Reszler Ákos az IVSZ elnökségi tagja, a Scansoft Recognita vezérigazgatója elmondta: a törvény ugyan engedi, hogy a munkaadó átvállalja például a társadalombiztosítási járulék kifizetését, ez a gyakorlatban nemigen valósul meg, mivel előre nem tervezhető, hogy a dolgozó mikor adja el a részvényét.

Az IVSZ mindebből adódóan úgy véli, hogy az intézkedés rontja Magyarország versenyképességét, s különösen azon “start up” cégek helyzetét, amelyek kis tőkeerővel indulnak, ám ígéretes pálya előtt állnak. Ezek ugyanis szinte csak úgy tudnak magukhoz csábítani jó szakembereket, ha részvényopciós programot ajánlanak nekik.

Az elnökségi tag elmondta: a magyar vállalatok részvényopciós programját szabályozó törvény jelentőségét mutatja, hogy kevesebb mint tíz cég alkalmazza, s mivel nagy terheket ró az érintettekre, nem tölti be funkcióját.

Reszler Ákos szerint a változás több tízezer munkavállalót érint Magyarországon, akiknek legalább a fele kivár, s egyelőre nem él részvényopciós lehetőségével. Egy részük valószínűleg nem vallja majd be az összeget, másik részük még szeptember előtt eladja részvényeit.

Az IVSZ kalkulációja szerint a változtatás nem hozza meg a várt 1-2 milliárd forintos pluszbevételt a költségvetésnek.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az MTI-nek elmondta, hogy az IVSZ mellett a Magyar Gyáriparosok Szövetsége, az Amerikai Kereskedelmi Kamara és az Érdekegyeztető Tanács is változtatást szeretne az ügyben. A miniszter szerint egyébként a részvényopciós program nemcsak a cégek fejlődését segíti, hanem növeli Magyarország versenyképességét és segíti a tulajdonosi típusú érdekeltség megjelenést a gazdaságban.

Címkék: Hazai gazdaság