Járai: komoly reformok kellenek a 2010-es euróhoz

Járai Zsigmond jegybankelnök szerint az euró 2010-es bevezetése még elérhető, de ahhoz "drasztikus reformokra van szükség".

A Magyar Nemzeti Bank elnöke ezt a Magyar Rádió Háttér című műsorában mondta csütörtökön. Szerinte csak nagyon nehezen érhető el, hogy itthon 2010-ben euróval fizessünk.


Járai Zsigmond szerint elsősorban a költségvetésben kellene alapvető reformokat végrehajtani, elsődlegesen csökkenteni kellene a költségvetési kiadásokat ahhoz, hogy a maastrichti kritériumokat, az eurózónába belépés előfeltételeit teljesíteni tudja az ország.

Kevés az idő, egy-két év alatt olyan költségvetési fordulatot kellene megvalósítani, aminek még a nyomait sem látni – mondta Járai Zsigmond.

A jegybankelnök szerint ahhoz, hogy a kormány saját ígéreteit teljesíteni tudja a 2006-os költségvetés összeállításakor – a Magyar Nemzeti Bank szakértőinek megítélése szerint – mintegy 600 milliárd forintos központi kiadáscsökkentésre lenne szükség.

Emlékeztetett arra, hogy a Reuters brit hírügynökség csütörtökön napvilágot látott felmérése szerint az elemzők úgy látják, hogy mintegy 550 milliárd forintos kiadásmérséklést kell végrehajtani a központi büdzsében.

Járai Zsigmond végezetül hangoztatta: ha nem lesz meg ez a jelentős kiadáscsökkentés, elúszik a 2006-os költségvetés és véleménye szerint “vele együtt elúszik az euró 2010-es bevezetése is”.

Címkék: Hazai gazdaság