Mikrotű a bőrbe

Vércukorszintjét rendszeresen ellenőriznie kell a cukorbetegek egy részének, és bár erre már számos többé-kevésbé fájdalommentesen vért vevő készüléket készítettek az orvosok, egy-egy új, a mintavételezésre alkalmas célszerszám mindig nagy érdeklődésére tarthat számot. Az amerikai védelmi minisztérium égisze alatt működő Sandia laboratórium most fájdalommentesen a bőrre helyezhető mikro méretű csipet fejlesztett: ez pedig nemcsak a vércukorszint [...]



Vércukorszintjét rendszeresen ellenőriznie kell a cukorbetegek egy részének, és bár erre már számos többé-kevésbé fájdalommentesen vért vevő készüléket készítettek az orvosok, egy-egy új, a mintavételezésre alkalmas célszerszám mindig nagy érdeklődésére tarthat számot. Az amerikai védelmi minisztérium égisze alatt működő Sandia laboratórium most fájdalommentesen a bőrre helyezhető mikro méretű csipet fejlesztett: ez pedig nemcsak a vércukorszint mérésben segíthet, hanem időben figyelmezteti az orvosokat arról is, ha valakit szívroham fenyeget.

Az ElectroNeedle és ľPost nevű csipek sebtapaszra emlékeztetnek. Apró, tű alakú elektródáik segítségével kapaszkodnak a bőr felszínére, és vérvétel nélkül is felvilágosítást nyújtanak a vércukorszint változásairól. A mikroműszer ugyanis a bőrben zajló vegyi folyamatokat észleli, és amellett, hogy a glükóz koncentrációját meghatározza, észleli számos fontos biológiai jelzőfehérje jelenlétét is. A ľPost műanyagba ágyazott elektronikai rendszere optika alapon mér, és így radikálisan lerövidíti a fehérjék elemzésének idejét. Ezért kiemelt jelentősége lehet a szívrohamok előrejelzésében is, amelyet specifikus protein-markerek felszaporodása előz meg. Eddig a mellkas-tájéki fájdalomra panaszkodó betegtől a hagyományos fizikai vizsgálaton túl vért is vettek a kardiológusok a szívroham diagnózisához. A több óráig elhúzódó laborvizsgálatok késleltették a kezelést, az új diagnosztikai eljárás eredménye viszont fél órán belül megszülethet.

Címkék: Hetilap: K+F