Közhelynyilatkozatot írtak alá a pártok

Féloldalasra sikerült a nemzeti összefogást szimbolizáló gazdaságpolitikai nyilatkozat aláírási ceremóniája. A Fidesz – nem meglepő módon – ugyanis nem írta alá a deklarációt.

Közös nyilatkozatot írt alá Magyarország gazdaságpolitikai céljairól a miniszterelnök jelenlétében Kóka János gazdasági miniszter kezdeményezésére a két kormánypárt és az MDF parlamenti frakcióvezetője csütörtökön az Országházban.


Egy egységes, az összes parlamenti párt által elfogadott, a gazdaságpolitikai axiómákat tartalmazó nyilatkozat ötletét Kóka János július közepén, a gazdaságpolitikáról tartandó, debotrányba fulladt egyeztetést követően vetette fel. A tervezet céljaként azt jelölte meg, hogy politikai ciklusoktól függetlenül együttműködés alakuljon ki a gazdaságpolitika alapvető céljairól, az emberek életminőségének javításáért.


Közhely


A Fidesz ugyan eleinte nyitottan viselkedett, de azt korábban is jelezte, hogy csak feltételekkel írja alá a nyilatkozatot. Ugyanis semmi értelmét nem látták annak, hogy egy olyan semmitmondó nyilatkozatot írjanak alá, amit a kormány nyilvánvalóan kampánycélokra kíván felhasználni, miközben – az elmúlt három év tapasztalatai legalábbis ezt mutatják – a benne foglaltakat egy pillanatig sem gondolja komolyan – olvasható a Fidesz egy korábbi közleményében.


Áder János szerint a miniszter által kezdeményezett nyilatkozattervezetben megfogalmazottak “szögesen ellentmondanak” a kormány eddigi tevékenységének. Szerinte süket fülekre talált a Fidesz kezdeményezése, hogy a parlament vonja vissza a szeptember 1-jétől hatályba lépő újabb járulékváltozásokat, ahogyan nem volt fogadókészség a Fidesz által tavasszal benyújtott munkabarát adópolitikai javaslatcsomagra sem.


A nyitott MDF


Ennél nyitottabb volt az MDF. A kisebbik ellenzéki párt szerint a dokumentum egy konszenzus, és így a nemzeti minimum gondolatának megvalósulását jelenti. Ez utóbbi fogalmat pedig először Dávid Ibolya vetette fel. Kóka János elfogadta a dokumentumhoz megfogalmazott MDF-es javaslatokat. A kisebbik ellenzéki párt szerint a dokumentumban megfogalmazott szándék biztonságot ad a hazai vállalkozóknak, mivel garantálja, hogy a pártok által elfogadott célok választási ciklusokon átívelően, hosszú távon meghatározzák a magyar gazdaságpolitika jövőjét.


Pongrácz Tibor, a párt gazdaságpolitikai főtanácsadója szerint az MDF azt javasolta, támogassa a tervezet a jóléti szolgáltatások radikális változtatás nélküli fenntartását, kerüljön bele az anyagba a foglalkoztatás és a kutatásfejlesztés támogatásának növelése, az európai közös piac nyújtotta lehetőségek hatékonyabb kiaknázása. Azt is kérték, hogy a dokumentum öt év helyett a következő tíz évre fogalmazzon meg célokat, és kerüljenek ki az anyagból a sikerpropagandára utaló kifejezések.


A nyilatkozat


A nyilatkozat szerint a parlamenti pártok a magyar társadalom és gazdaság kiegyensúlyozott fejlődése és a nemzetközi verseny által támasztott követelmények teljesítése érdekében néhány alapelv elfogadására vállalkoztak.


Így az aláíró pártok egyetértenek abban, hogy céljuk a gazdaság és a társadalom versenyképességének folyamatos javítása, a maastrichti kritériumok teljesítése, és ezen túl az euró 2010. évi bevezetése. A pártok nem feledkeztek meg a sokat hangoztatott toposzról, az állami bürokrácia csökkentéséről. A nyilatkozat szerint azonban ezt úgy kell végrehajtani, hogy ne sérüljön az Európában meghatározó szolidaritási elv és a magyar társadalom kiszolgálása, miközben mindez nagyon magas színvonalon valósul meg.


Cél a közlekedési infrastruktúra erőteljes ütemű fejlesztése, az adó- és járulékrendszer tervszerű átalakítása, az állami újraelosztás mértékének csökkentése. De a nyilatkozat aláírói amellett is elkötelezik magukat, hogy az évszázados hagyományokra épülő, kiváló alapokon nyugvó magyar oktatási rendszer színvonalát emeljék, korszerűsítsék a köz- és felsőoktatást, valamint a szakképzést. Mindezt úgy, hogy szem előtt tartják a hosszú távú munkaerő-piaci elvárásokat.


Emellett kormányzati ciklusokon keresztül ívelve vállalják, hogy megfelelő feltételeket alakítanak ki ahhoz, hogy a helyi önkormányzatok, a régiók és a vállalkozások minél nagyobb arányban tudják igénybe venni az Európai Unió által nyújtott strukturális támogatásokat.


A mindenkori kormányzat célja a külföldi működőtőke-befektetések ösztönzése, kedvező szabályozási és üzleti környezet biztosítása. Magyarország regionális centrummá fejlesztésének, a hazai vállalkozások nemzetközivé válásának támogatása, a pénz- és tőkepiac további fejlődésének biztosítása. Vállalják, hogy a hazai kis- és középvállalkozások fejlődése érdekében minden nemzetközi normáknak megfelelő állami támogatást megadnak.


Mindezek mellett cél marad a munkahelyteremtés, a hatékony foglalkoztatás előtérbe helyezése, a foglalkoztatás állami ösztönzésének erősítése, és a foglalkoztatási ráta 7 százalékpontos emelése 10 éven belül.


Az MDF javaslatára került a megállapodásba a kutatás, a fejlesztés és az innováció erőteljes ösztönzése. Ez azt jelenti, hogy 5 éven belül megduplázzák, 10 éven belül pedig megháromszorozzák a K+F-kiadásokat.


A pártok vállalják, hogy tudatos offenzív politikát folytatnak az EU-ban a magyar érdekek érvényesülése, a közös piac által nyújtott lehetőségek jobb kihasználása érdekében.

Címkék: Hazai gazdaság