Idén már nem drágul a gáz

Az idén már nem lesz gázáremelés, a következő árfelülvizsgálatra csak januárban lehet számítani – tudta meg a Világgazdaság Hatvani Györgytől, a gazdasági tárca helyettes államtitkárától. A lakossági kompenzációs rendszert viszont jövő év első felében átalakítják, a jelenleg alanyi jogon járó támogatást rászorultsági alapon folyósítják majd.

Duplájára nőtt a földgáz világpiaci ára az elmúlt három évben, ám a drágulásnak még koránt sincs vége – figyelmeztetnek elemzők. A pesszimizmus legfőbb oka, hogy a kereslet és a kínálat aszimmetrikus emelkedése hosszú időre rögzülhet. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb prognózisa szerint a globális földgázfelhasználás évi 2,5-3 százalékos ütemben nőhet a következő 15 esztendőben, ezzel pedig a kitermelés egész biztosan nem lesz képes lépést tartani, különösen, hogy az óriás amerikai és brit földgázmezők kimerülőben vannak. A szakértők ráadásul az OPEC mintájára komoly esélyét látják egy gázkartell kialakulásának, amelyet Oroszország és a közel-kelet nagy kitermelői alkotnának. Egy ilyen szerveződés a globális földgáztartalékok 68 százalékát ellenőrizné. A magas gázárat valószínűsíti a szállítási kapacitások tartósnak ígérkező szűkössége is. Elemzők szerint bár a korábbi évtizedek forrásszegénységét követően az utóbbi években jelentős beruházásokra került sor a gáziparban, de ezek „beérésére” még várni kell.

Mindez azt jelenti, hogy a kilátások sem rövid, sem hosszú távon nem túl kedvezőek, és a hazai nyomott, hatósági gázárakhoz is valamikor hozzá kell nyúlni. Hatvani György helyettes államtitkártól megtudtuk, hogy a gazdasági tárca tervei között nem szerepel egy esetleges újabb idei árfelülvizsgálat, erre leghamarabb januárban lehet számítani. A földgáz árszabályozási kereteiről szóló GKM-rendelet szerint változtatásra általában évente kétszer van lehetőség. Az augusztus 1-jétől érvényes áremelést a rendkívül magas világpiaci árszint tette szükségessé.

A lakossági ártámogatási rendszer a kassza állapotától függetlenül reformra szorul. A jelenleg évi háromezer köbméteres gázfogyasztásig alanyi jogon jár a kompenzáció, de jövőre jövedelemfüggővé tennék a rendszert, mondván: olyanok is hozzájutnak az ingyenpénzhez, akik arra nem szorulnak rá. Jelenleg a kisfogyasztók gázszámlájának egyharmadát teszi ki az állami, pontosabban Mol-támogatás. Az új kompenzációs rendszert a GKM az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériummal közösen dolgozza ki. Az első változat elkészítését követően a széles társadalmi körben egyeztetik majd a javaslatokat, valószínűleg jövő év első felében. Alapelv, hogy a támogatás egyszerűen igényelhető, az ellenőrzés pedig könnyen kivitelezhető legyen, és ne járjon sok adminisztrációval.

A Mol költségei és a gázár-támogatási rendszer között nincs szoros összefüggés. Az olajtársaság a gáz piaci árát kapja meg, a számára megállapított gázár egy évre előre becsült világpiaci árszint figyelembevételével történik, amelynek évközi korrekciója a tényleges világpiaci folyamatok alapján mehet végbe – jelezte a helyettes államtitkár.

A gázárakat az áfakulcsok januárra tervezett harmonizálása a mai állapot szerint nem érintené, azok megmaradnának a 15 százalékos szinten.

Címkék: Hazai gazdaság