2 dollárt esett az olajár

Két dollárt jóval meghaladó mértékben csökkent szerdán a kőolaj ára Londonban és New Yorkban a befektetők nyereségrealizálására, miután a hivatalos adatok is megerősítették azokat a szakértői várakozásokat, hogy a múlt héten nőtt az amerikai olajtartalék.

Megfigyelők szerint az árcsökkenésben továbbra is szerepet játszott szakértőknek az a korábbi figyelmeztetése, hogy a magas olajár visszafogja a globális gazdaságnövekedést.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta szeptemberi jegyzése 2,83 dollár veszteséggel 63,25 dolláron zárt, pénteken még rekord szinten, 67,10 dolláron volt. Az északi-tengeri Brent szerdától legközelebbivé vált októberi jegyzése 2,52 dollárral 62,56 dollárra hanyatlott a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE).

Az amerikai energiaügyi hivatal (EIA) adatai szerint az augusztus 12-én záródott héten az amerikai olajtartalék 300 ezer hordóval 321,1 millió hordóra nőtt, jóval meghaladva az idei év átlagának a felső határát.

A szakértők 1,2 millió hordó bővülést vártak. A benzintartalék a szakértők által becsült 1,4 millió hordóval szemben 5 millió hordóval csökkent. A fűtőolajat és a dízelüzemanyagot tartalmazó feldolgozott olajtermék-tartalék 1,2 millió hordóval nőtt, a szakértői becslésekben 1,8 millió hordó bővülés szerepelt.

Címkék: tőzsde