Sok kórház nem tud fizetni a vérért

miközben drágulnak a vérkészítmények, a kórházak egymilliárd forinttal tartoznak az Országos Vérellátó Szolgálatnak (OVSZ). A kórházak szövetsége szerint 2005-ben jelentősen romlott a kórházak helyzete – írja a Népszabadság.

Augusztustól átlagosan három százalékkal drágábban juthatnak a kórházak a vérkészítményekhez. Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke szerint az árváltozás tovább nehezítheti az amúgy is eladósodott intézetek gazdálkodását. A szövetség felmérése szerint 2005-ben jelentősen romlott a kórházak helyzete. Az év első negyedében 49-ről 61-re emelkedett az eladósodott kórházak száma, az intézetek pénzkészlete pedig 8-9 milliárd forinttal apadt. Csak az Országos Vérellátó Szolgálatnak egymilliárd forinttal tartoznak a kórházak. A vérkészítmények díjával általában mindig ugyanaz a 10-15 intézmény marad adós: van köztük megyei kórház, országos intézet, orvosi egyetem is.

Magyarországon évente ötszázezer véradást regisztrálnak, ebből biztosítják az ország 168 kórházának ellátását. Háromszázezer visszatérő donor van, és évente körülbelül hatvanezer új véradó keresi fel az állomásokat. Az utóbbi időben mind több fiatal jelentkezik.

Címkék: Hazai gazdaság