Az MDF elfogadja a gazdaságpolitikai nyilatkozattervezetet

Az MDF aláírja a gazdasági miniszter által előterjesztett gazdaságpolitikai nyilatkozattervezetet, mert az az MDF által szorgalmazott a nemzeti minimum megvalósulását jelenti.

Herényi Károly, a párt frakcióvezetője pénteken elmondta, hogy a gazdaságpolitika jövőjéről szóló nyilatkozatot azért fogadja el az MDF, mert a dokumentum a konszenzus, a nemzeti minimum gondolatának megvalósulását jelenti, amit először Dávid Ibolya vetett fel és Kóka János elfogadta a dokumentumhoz megfogalmazott MDF-es javaslatokat.

A dokumentumban megfogalmazott szándék biztonságot ad a hazai vállalkozóknak, mivel garantálja, hogy a pártok által elfogadott célok választási ciklusokon átívelően, hosszú távon meghatározzák a magyar gazdaságpolitika jövőjét.

Pongrácz Tibor, a párt gazdaságpolitikai főtanácsadója elmondta, az MDF azt javasolta, támogassa a tervezet a jóléti szolgáltatások radikális változtatás nélküli fenntartását, kerüljön bele az anyagba a foglalkoztatás és a kutatásfejlesztés támogatásának növelése, az európai közös piac nyújtotta lehetőségek hatékonyabb kiaknázása. Azt is kérték, hogy a dokumentum öt év helyett a következő tíz évre fogalmazzon meg célokat, és kerüljenek ki az anyagból a sikerpropagandára utaló kifejezések.

A politikus hangsúlyozta, hogy számos cél elérésében, például a bürokrácia csökkentése, a versenyképesség javítása, vagy az euró bevezetéséhez szükséges intézkedések megvalósítása terén nem történtek igazán hatékony lépések sem az előző, sem a jelenlegi ciklusban.

Az SZDSZ és az MSZP már bejelentette, hogy aláírják az egyezményt, a Fidesz azonban jelenlegi formájában nem írja alá. A Fidesz legnagyobb problémája, hogy nincs központi helyen a munkahelyteremtés és a foglalkoztatás kérdése, valamint a Fidesz megkérdőjelezi a nyilatkozat-tervezet eszközrendszerét.

Címkék: üzlet