Visszavonulót fúj a pénzügyi tárca?

Egy kormányrendelet szigorította a fejlesztési adókedvezmények igénybevételének feltételeit. Az általános felzúdulás miatt a pénzügyi tárca visszavonulót fúj – írja a Világgazdaság.

A Pénzügyminisztérium vizsgálja a fejlesztési adókedvezményre vonatkozó szabályok esetleges enyhítését, mert egy kormányrendelet július 1-jétől úgy szigorította az igénybevétel feltételeit, hogy azzal gyakorlatilag megszüntette a kedvezményt – írja a Világgazdaság.


Bár július 1-jétől már nem kell minden esetben a Pénzügyminisztérium engedélyét kérniük a fejlesztési adókedvezményt igénylő cégeknek – erre csak a legalább 100 millió euró jelenértékű beruházás esetében van szükség –, de egy kormányrendelet jócskán megnehezítette az igénybevétel feltételeit.

Az új szabályozás előírja, hogy a kérelem, illetve a bejelentés benyújtásának napjától kezdődően az adókedvezmény érvényesítésének adóéveibe – de legalább a beruházás üzembe helyezését követő öt évben – a társaságnak nem lehet 5 millió forintot meghaladó, jogerős határozatban megállapított adóhiánya. Egy másik rendelkezés értelmében annak a kritériumnak is meg kell felelni, miszerint az építésügyi hatóság nem kötelezte építésügyi bírság megfizetésére – mondta Szakál László, az Ernst & Young partnere.

A fejlesztési adókedvezmény jelentőségét jól mutatja, hogy a Pénzügyminisztériumtól kapott adatok szerint ezt a beruházásösztönző eszközt igénybe vevő cégek 2003-ban több mint 20, tavaly 94, míg az idén – a június elejéig rendelkezésre álló információk szerint – közel 42 milliárd forint értékben valósítottak meg, illetve terveznek befektetés Magyarországon.


Több cég és adótanácsadó társaság részéről érkezet jelzés a tárcához azzal kapcsolatban, hogy az intézkedés csökkentheti hazánk vonzerejét, ezért a Világgazdaság kérdésére a Pénzügyminisztérium úgy nyilatkozott, hogy vizsgálják a szigorított szabályok esetleges enyhítését.

Címkék: Hazai gazdaság