120 milliós állami megbízás az ING-nek

Napi 60 ezer forintért ad tanácsot – az ÁAK-val megkötendő gyorsforgalmi útszakaszokra vonatkozó rendelkezési díjakkal kapcsolatban – a gazdasági tárcának az ING Bank.

Az ING Bank segíti tanácsaival a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot (GKM), az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt-vel megkötendő, a gyorsforgalmi útszakaszokra vonatkozó rendelkezésre állási díjról szóló szerződéskötés folyamatában – írja az e heti Közbeszerzési Értesítő.


A tanácsadó szerepre kiírt hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban a nyertesen kívül pályázott még a Calyon Bank Magyarország Rt. és a Deloitte Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Rt.


A nettó 120 millió forint értékű megbízás – ami 60 ezer forintos óradíjat jelent – tartalmazza a gyorsforgalmi utak matrica-bevételeinek kezelésére, illetve a később esetlegesen bevezetendő hasonló díjak kezelésének elveire vonatkozó javaslattételt is.


Az ÁAK-t a kormány 2005. február 2-i döntése jelölt ki – a Nemzeti Autópálya Rt. helyett –, a magántőke bevonásával történő autópálya beruházások finanszírozásának és kivitelezésének megszervezésére. A finanszírozási konstrukció lényege, hogy a piaci alapú hiteleket az ÁAK Rt. veszi fel, amiből finanszírozzák a gyorsforgalmi útfejlesztéseket, ám ez az állami költségvetést a következő 3 évben nem terheli.


Az állam szerződést köt az ÁAK-val, és évente rendelkezésre állási díjat fizet a társaságnak, ami a beszedett autópályadíjakkal együtt fedezheti a hitelek törlesztését és a meglévő autópályák karbantartását.


A GKM tájékoztatása szerint, bár egy előzetes ütemezés szerint, a GKM-ÁAK rendelkezésre állási díjszerződést július 31-ig alá kellett volna írni, azt még nem kötötték meg a felek.


A tendernyertes ING Bank ad tanácsot a projektekkel kapcsolatos rendelkezésre állási díj összegére, struktúrájára vonatkozóan, ideértve a fizetési kötelezettség meghatározásában alapul vett valutanemet is. A nyertesnek közre kell működnie és folyamatos tanácsokkal kell ellátnia a kiírót a Pénzügyminisztériummal a Központi Statisztikai Hivatallal, illetve az Eurostattal való egyeztetéseken. A nyertes a közbeszerzés értékének tíz százalékát meghaladó mértékben alvállalkozóként igénybe veszi az ING Bank N.V. London Branch-et, és a Köves és Társai Ügyvédi Irodát.

Címkék: Hazai gazdaság