Első körben négymilliárd jut sürgősségi ellátásra

A Club Aliga helyett a gazdasági tárca egyik ingatlanának eladásából lesz forrása az Egészségügyi Minisztérium a sürgősségi betegellátás fejlesztésére. A legtöbbet, 2,5 milliárd forintot, az OMSZ kapja, melyért járműveket vásárolhat és korszerűsítheti irányítórendszerét – írja a Napi Gazdaság.

Az Egészségügyi Minisztérium (EüM) a területet érintő 21 lépés részeként első körben négymilliárd forintot fordít a sürgősségi betegellátás fejlesztésére – jelentette be Vojnik Mária politikai államtitkár. A tárca még augusztusban több mint 3,5 milliárd forinthoz jut ingatlaneladásból, a minisztérium korszerűsítésre szánt keretéből pedig 330 millió forintot átcsoportosít a háziorvosi központi ügyeletek, a sürgősségi betegellátó osztályok és az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkájának összehangolására és fejlesztésére. A cél, hogy a segítségre szorulók bárhol az országban 15 percen belül azonos színvonalú ellátásban részesüljenek. (Az EüM a Club Aliga értékesítési pályázatának elhúzódása miatt – ingatlancserével – megkapja a gazdasági tárca most eladott Vigadó téri épületegyütteséért befolyó több mint 3,5 milliárd forintot. A pártüdülő esetleges eladásából pedig még egymilliárd juthat a tárcának.)


Az OMSZ mentőautók, -helikopterek és felszerelések vásárlására, valamint az irányító rendszerének korszerűsítésére 2,5 milliárd forintot fordíthat. A fennmaradó másfél milliárd forintot a minisztérium négy területre bontva, pályázaton osztja szét a kórházakat fenntartó önkormányzatok között. Az új központi ügyeletek és sürgősségi osztályok létesítésére, átalakítására (az elnyerhető összeg 100-150 millió forint, amelyhez 20 százalékos önrész kell), műszerbeszerzésre, valamint a kórházak helikopter-leszállópályáinak építésére (legfeljebb 7 millió forint nyerhető el) szóló pályázatok augusztus végén jelennek meg az EÜ-közlönyben, valamint elérhetők a minisztérium honlapján is – mondta Kereszty Éva egészségpolitikai főcsoportfőnök. A pályázati határidő a megjelenéstől számított 50, illetve 60 nap, eredményt az egy hónapos kiértékelés után hirdetnek majd.

Címkék: Hazai gazdaság