LED az utcán

A LED alapú fényforrások fényerejének növekedtével a félvezető technológiára épülő lámpák mára számos területen felváltották a hagyományos világítótesteket: ma már létezik LED-zseblámpa, autóreflektor, asztali és fali lámpa, a Philips mérnökei pedig újabban az utcai közvilágítást is LED-ekkel oldották meg. A hollandiai Ede városában nemrég felállított négyméteres villanyoszlopok olyan LED lámpákat tartalmaznak, amelyek a korábbi hideg [...]

A LED alapú fényforrások fényerejének növekedtével a félvezető technológiára épülő lámpák mára számos területen felváltották a hagyományos világítótesteket: ma már létezik LED-zseblámpa, autóreflektor, asztali és fali lámpa, a Philips mérnökei pedig újabban az utcai közvilágítást is LED-ekkel oldották meg. A hollandiai Ede városában nemrég felállított négyméteres villanyoszlopok olyan LED lámpákat tartalmaznak, amelyek a korábbi hideg fényű megoldásokkal szemben meleg színekkel árasztják el az utcákat.


Holland lámpaoszlop. A fénnyel nem, csak az energiával spórolnak.

Az eddig alkalmazott kültéri LED világítótesteket leginkább installációk, prezentációk, vagy épületek megvilágítására alkalmazták, a nagy fényerejű felhasználásokra azonban a technológia eddig nemigen volt alkalmas. A többek között a Philips által alapított Lumileds nevű, a LED fényforrások tökéletesítésére és gyártására szakosodott vállalkozás új lámpái azonban erre is megfelelnek. Ezek kissé eltérnek a fejlesztések eddigi fősodrától: a cél általában az, hogy a lámpák egyetlen LED fényforrást tartalmazzanak, márpedig az utcai lámpák kombinált optikai rendszerek, amelyek egyenként 18 LED-et tömörítenek. Ezek együttesen érik el a hagyományos világítótestek fényerejét. Energiaigényük mégis a töredéke a megszokottnak, és a számítások szerint napi 11-12 órás használat mellett nagyjából 12 évig működnek majd – a holland cég vezetői szerint így most először fordulhat elő, hogy az utcai lámpák élettartamát nem a benne lévő fényforrás, hanem a hordozóoszlop tartóssága határozza majd meg.

Címkék: Hetilap: K+F