Kétéltű felderítő

A biomímelés, azaz a biológiai analógiára épülő fejlesztés eddig is sok technikai újdonság fejlesztéséhez vezetett, a tépőzártól a genetikai algoritmusokig. Egy svájci kutatócsoport most olyan hajlékony robotot készített, amely a vízben hal módjára, a szárazföldön pedig kígyó ügyességével képes mozogni. A 70 centiméter hosszú, hét szelvényből álló, csuklókkal tagolt Amphibot mind a vízi, mind a [...]

A biomímelés, azaz a biológiai analógiára épülő fejlesztés eddig is sok technikai újdonság fejlesztéséhez vezetett, a tépőzártól a genetikai algoritmusokig. Egy svájci kutatócsoport most olyan hajlékony robotot készített, amely a vízben hal módjára, a szárazföldön pedig kígyó ügyességével képes mozogni. A 70 centiméter hosszú, hét szelvényből álló, csuklókkal tagolt Amphibot mind a vízi, mind a szárazföldi állatok helyváltoztatási módjainak modellezésére alkalmas lehet.


Amphibot. Szárazföldön és vízen.

A szerkentyűvel végzett kísérletek során a kígyózó mozgás három jellemzőjét vizsgálták a kutatók: az amplitúdót, vagyis a kitérések nagyságát, a frekvenciát, vagyis azok sűrűségét, illetve azt az időt, ami ahhoz kellett, hogy a hullámzás a robot egész testén végighaladjon. Mint kiderült, a szerkezet a vízben akkor haladt a leggyorsabban, amikor az első két paramétert változtatták; a szárazföldön ellenben a két utóbbi érték variálásával jutottak a legjobb eredményre. Az úszásra optimalizált beállításokkal az Amphibot a parton nem sokra ment, jóval lassabb volt, mint a vízben.

A svájci kutatók szerint előrelépés, hogy mostantól nem szükséges több különböző modellt kialakítani az eltérő mozgásformák tanulmányozásához, elég lesz, ha a környezethez igazítják az Amphibot megfelelő paramétereit. A tudósok azt remélik, hogy a robot segíthet megérteni a kígyók és halak mozgását irányító ideghálózatok működését. Ezt a tudást aztán a gyakorlatban is hasznosítanák: a nem túl távoli jövőben víz alatti felderítésre, illetve katasztrófa-elhárítási feladatokra alkalmas eszközöket alakítanának ki az Amphibot alapjain.

Címkék: Hetilap: K+F