Milliárdokat hozhat az útkezelő cégek összevonása

A megyei közútkezelő cégek összevonása idén 300 millió jövőre 3 milliárd forintos megtakarítást jelent az államnak – írja a Népszabadság.

A gazdasági tárca a 19 közútkezelő társaságot és az Állami Közúti Műszaki Információs (ÁKMI) Kht.-t vonná össze, amellyel a Magyar Közút (MK) Kht. jönne létre. Ez a 30 ezer kilométer hosszúságú állami közúthálózatért felelős társaságoktól az ősszel venné át a stafétát.

Az Útgazdálkodási Koordinációs Igazgatóság (UKIG) cégegyesítés szakmai felügyeletével megbízott igazgatója, Horváth László szerint az idén 300 millió, jövőre legalább hárommilliárd forintot spórolhat meg a kormány a közútkezelő cégek összevonásával. Ezen belül a 19 megyei közútkezelő felügyelőbizottságának évente 200 millió forint tiszteletdíjat fizet most az állam. Az utakra fordítható felszabaduló forrásokért cserébe pedig nem nagy ár, hogy az átszervezés könyvvizsgálói munkája 39 millió, a jogi feladatok elvégzése 19 millió forintba kerül.

Az UKIG viharos körülmények között kinevezett – Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterrel ápolt baráti és üzleti kapcsolata miatt folyamatosan támadott – vezetője ötletgazdaként úgy véli: az új struktúrától a kormány jogosan várja el az utak állapotának javulását. Az egységes szervezetben megszűnnek azok a kiskapuk, amelyek lehetővé tették az állami pénzek elszivárgását.

Megítélése szerint az állami úthálózat jogosan kritizált állapotának gyors javulását eredményezheti, ha a közút-finanszírozásban is megnyílik a kapu a magánbefektetők előtt. A társaság egyik feladata ugyanis az lesz, hogy – az autópályákhoz hasonlóan – segítse a külföldi tőke beáramlását az állami utak fejlesztésébe. Az MK Kht. már az idén hitelfelvételek, esetleg kötvénykibocsátás előkészítésével próbálja majd betömni az alig 70 milliárdos közút-finanszírozási büdzsében évente keletkező, legkevesebb 40-50 milliárdos lyukat.

Címkék: Hazai gazdaság