Sok temetkezési cég törvényt sértett

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a temetkezési vállalkozások hirdetéseiről vizsgálódott az egészségügyi intézményekben, valamint a temetkezési szolgáltatók sajtóban és a telephelyeik környékén megjelent hirdetései kapcsán. 34 jogsértő reklámot észleltek.

A kifogásolt reklámok többsége – a törvényi rendelkezéssel ellentétben – a temetkezési szolgáltatások részleteit és a temetkezéssel összefüggésben forgalmazott termékeket is tartalmazta. Többek között a „Reméljük, hogy hamarosan Önt is elégedett ügyfeleink között üdvözölhetjük”. vagy „Urnaravatal, szórás fél áron” című szlogenek is jogsértők a felügyelőség szerint.

A temetkezési szolgáltatások népszerűsítése tilalom alá esik az egészségügy intézmény teljes területén. A felügyelőségek összesen 99 egészségügyi intézménynél végeztek ellenőrzést, és a vizsgálat során a hatóság ellenőrei 35 esetben tapasztalták azt, hogy az intézmények a körzetükben működő temetkezési szolgáltatókról listát bocsátanak az érdeklődők rendelkezésére. A vizsgálat külön figyelmet szentelt azokra a hirdetésekre is, amelyek a közterületeken, a sajtóban, televízióban, a szolgáltatók telephelyeinél, a temetőkben voltak elérhetőek.

A felügyelőségek a jogsértő reklámtevékenységek kapcsán folytatott eljárásaikban a reklámozók terhére állapítottak meg kötelezettségeket. Az első fokú hatóságok a szankciók között a jogsértő állapot megszüntetését írták elő, valamint a jogsértés körülményeihez igazodó bírság kiszabását (összesen 2,9 millió forint) alkalmazták.

Címkék: Hazai gazdaság