Késik az intervenciós búza átvétele

Bár a brüsszeli döntések már korábban megszülettek, eddig sem Spanyolországnak, sem Portugáliának nem sikerült átadni magyar intervenciós gabonát. A tranzakció azért csúszik, mert a fogadó országok előkészületei késnek – írja a Világgazdaság.

Brüsszel még korábban hozzájárult ahhoz, hogy a szárazság sújtotta Spanyolország és Portugália részben tőlünk szerezze be hiányzó áruszükségletét. Spanyolország összesen 300 ezer, Portugália pedig 200 ezer tonna magyar intervenciós gabonát vehetne át uniós támogatással.

A lap információi szerint a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a spanyol és a portugál társszervezetekkel közösen már felmérte a kiszállítható intervenciós tételeket, így magyar részről a tranzakciónak nincs akadálya. Portugáliában az áruátvételt az hátráltatja, hogy az ügylethez szükséges tendert még nem írták ki. Spanyolország ugyan az előírt tendereket már meghirdette, de a beérkezett szállítási árajánlatokat Brüsszel túl alacsonynak találta, ezért azokat elutasította. A következő értékelési forduló csütörtökön lesz.

A késlekedés miatt biztosra vehető, hogy jelentős mennyiségű termény rövid időn belül nem hagyhatja el az országot. Ugyanakkor a raktárak egy részének gyors kiürítésére lenne szükség, mert az idei gabona tárolása egyes termelőknél gondokat okozhat. Az 5,3 millió tonnás várható búzatermés országos szinten elhelyezhető lesz, de a raktárhiányos gazdálkodók veszteségeket hozó szükségtárolásra vagy nyomott árú értékesítésre kényszerülhetnek.

Címkék: Hazai gazdaság