Épülnek az új gabonatárolók

Előreláthatólag július végére készülnek el az első olyan gabonaraktárak, amelyek a kormány tárolóépítési kampányában, uniós támogatásokkal épülnek fel. Az FVM szerint az őszi kukoricabetakarításkor 2-2,5 millió tonna új raktárkapacitást használhatnak fel a termelők.

Várhatóan augusztus elején adja át hivatalosan az uniós és hazai támogatásokból épített első új gabonaraktárakat Gráf József agrárminiszter – tudta meg a Világgazdaság. A beruházás a Nemzeti fejlesztési terv agrár- és vidékfejlesztési operatív programjának (avop) forrásaiból és banki hitelből valósulhat meg. A pályázók 45 százalékos avop-támogatást vehetnek igénybe.

Július végéig 3-4, augusztusban pedig további 7-8 raktár készülhet el – legalábbis ez áll az FVM által összesített ütemezési tervekben. Ez összesen 100 ezer tonnányi plusz tárolási kapacitást eredményezne, mivel az épülő raktárak 15 ezer tonnásak lennének. Ilyen nagyságú tárolók létrehozására korábban 60 gazdálkodó jelentkezett, akik közül 55-nek van már banki hitelszerződése, illetve várhatóan a közeljövőben köti meg azt. Ebben a részprogramban szeptember végére 800 ezer tonna kapacitás épülhet meg. Emellett az FVM októberre további 1,5 millió tonnányi, más méretkategóriájú tárolóra számít, vagyis az idei raktározási lehetőségek 2-2,5 millió tonnával bővülhetnek.

Címkék: Hazai gazdaság