45-50 milliárd az Orczy-kertre

A befektetői, önkormányzati és európai uniós források bevonásával megvalósítani tervezett, 45-50 milliárd forintos beruházás nyomán a 11 hektáros Orczy-kert színvonalas közparkká, kulturális és sportcentrummá fejlesztené a fővárosi önkormányzat és a Józsefváros – írja a Népszava.

Jövő év elején kezdődhetne az a munka, melynek első lépéseként 2008-ban nyílna meg várhatóan a VIII. kerületi Orczy-kert területén egy új közpark, majd további fejlesztésekkel a főváros második Városligete válhatna a Nagyvárad tér és a Klinikák között elterülő kertből. A ma meglehetősen lepusztult és elhanyagolt terület teljes átalakítási és felújítási költségei elérhetik a 45, de akár az 50 milliárd forintot is.

A munka első része a kert egy részén hajdan működő BKV buszgarázs erősen szennyezett talajának kicserélése és a terület ártalmatlanítása. Csak ez a revitalizációs munka mintegy 2,4 milliárd forintot emészt fel és két évig tart – mondta Mitus Zsuzsanna, a VIII. kerületi önkormányzat alpolgármestere. Az új park kialakításának 15 milliárdos terve szerepel a Podmaniczky-programban és a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben, melynek keretében uniós forrásokat is remél a főváros a beruházásához.

A park hasznosításának végleges tervein még dolgozik a főváros és a kerület, a költségekbe állami forrásokat is bevonnának. A tervek szerint a kertben helyet kapnának kiszolgáló-létesítmények, kerthelyiséges étterem, mélygarázs, sportpálya és egy tornacsarnok is. Felújítanák és csónakázótóvá alakítanák a halastavat, lovaspályát alakítanának ki, és megújulna a szabadtéri színpad is.

Címkék: Hazai gazdaság