Olcsó a gáz Magyarországon

Az Eurostat összesítése szerint a magyar gázárak jóval az uniós átlag alatt mozognak, legyen szó háztartási vagy ipari fogyasztókról. A jelentésből látszik, hogy az egységesedő piacon még mindig várat magára a gázárak kiegyenlítődése – írja a Világgazdaság.

Az áfa és egyéb adók nélkül tekintett árak Dániában gigajoule-onként (278 GWh) a 23 eurót is meghaladják a háztartások, s a 13 eurót az ipari fogyasztók esetében. A skála másik végén a balti államok és egyes német tartományok találhatók. Ezeken a területeken a nagyfogyasztóknak szánt gáz adó nélküli ára három euró körül mozog. Ugyanez a háztartásoknál, ugyancsak a balti államok esetében 3 és fél eurótól indul. Hazánkban 5,3 eurót kell a háztartásoknak, és 4,5 eurót a nagyfogyasztóknak fizetniük.

Az Európai Bizottság kiállt a liberalizálás által előmozdított verseny árcsökkentő hatása mellett. A gázárak azonban továbbra is főleg a nemzetközi olajárak függvényében alakulnak: a tizenötöknél a nagykereskedelmi gázárak 2004 elején 10 euró/GWh körül mozogtak, év végére viszont megközelítették a 12 eurót.

Címkék: Hazai gazdaság