Megegyeztek az uniós agrárminiszterek

Az uniós földművelésügyi miniszterei megállapodtak a 2007-2013. között érvényes agrárrendelet fő irányelveiben. Így egyezség született - egyebek mellett - a vidékfejlesztési tervek elkészítéséről és a finanszírozás módjáról is – írja a Népszava.

Az uniós előcsatlakozási program, a SAPARD, illetve az Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) bonyolult pályázati feltételei egyszerűsítésében állapodtak meg az uniós szakminiszterek – mondta Vajda László, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) EU koordinációs főosztályának főcsoportfőnöke. Egységes lesz a végrehajtás ellenőrzése, figyelése és a jelenlegi gyakorlattól eltérően, nem évente, hanem csak minden második évben kell a tagországoknak jelentést írniuk és benyújtaniuk Brüsszelnek a megvalósításról.

A főcsoport főnök arról is beszámolt, hogy a csoportok és osztályok helyett úgynevezett tengelyeket hoznak létre. Az első tengelyhez tartozik a versenyképesség növelésének támogatása, a második a földvédelmi, gazdálkodási támogatásokkal foglalkozik , míg a harmadik tengely a vidéki élet javítását szolgálja.

A szaktárcavezetők új támogatásokról is megegyeztek. A szövetkezetek létrehozását segíti majd az unió és a félig önellátó gazdálkodók is számíthatnak brüsszeli forrásokra. Vajda hangsúlyozta, a magyar agrárdiplomácia sikere, hogy eredetileg ezeket a támogatásokat csak 2007-2008-ra szánták, de végül hazánk kilobbizta, hogy a teljes költségvetési időszakra járjon a két támogatási forma.

Címkék: Hazai gazdaság