Keveslik az adóreformot a német befektetők

Az adóreformot alapvetően üdvözli az Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (NMIKK), de a javaslatok a kamara szerint nem teljesítik az egyszerűsítésre és átláthatóságra vonatkozó elvárásokat. A befektetői bizalom erősítéséhez szükséges lenne egy, a kormány és ellenzék közötti egyezségre a legfontosabb adópolitikai elképzelésekben.

Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (NMIKK) üdvözli a magyar kormány azon szándékát, hogy a
gazdaság adó- és járulékterheit csökkentse, de a javaslatok nem teljesítik az adórendszer alapvető egyszerűsítésére és átláthatóságára vonatkozó elvárásokat. A kamara szerint az adóintézkedések ellensúlyozására tett javaslatok jelenlegi formájukban elégtelenek: a kiadások csökkentésére irányuló intézkedések nélkül ugyanis nő annak a veszélye, hogy a kieső bevételek ismét növekvő hiányt eredményeznek mind az államháztartásban, mind a folyó fizetési mérlegben. Az ebből eredő monetáris és árfolyamkockázatok pedig negatív hatással lennének a gazdaság egészére.

A NMIKK véleménye szerint egy, a vállalatok eredményes működéséhez szükséges biztonságos üzleti környezet kialakítása érdekében biztosítani kellene, hogy a hosszú távra szóló javaslatokat kormányváltás esetén is megvalósítsák. A kamara szerint a befektetői bizalmat úgy lehetne a leghatásosabb módon erősíteni, ha a kormány és az ellenzék meg tudna egyezni a legfontosabb adópolitikai elképzelésekben.

Az NMIKK továbbá üdvözli a bérterhek tervezett csökkentését, különösen a tb-járulék csökkentését, mert ez hozzájárulhat az élőmunka tehermentesítéséhez és így a foglalkoztatás hosszú távú biztosításához. Ugyanakkor a minimálbér párhuzamosan tervezett emelése évi 10 ezer forinttal (11-14%) csökkenti a munkaadókra gyakorolt mentesítő hatást. Ezzel szemben azonban a kamara aggodalmát fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a kormány miként szeretné pótolni a tb-rendszer várható bevétel-kiesését, ami újabb bizonytalanságot teremt. A tb-rendszerek hosszú távon fenntartható reformjával pedig továbbra is adós a kormány – jegyzi meg az NMIKK.

A helyi iparűzési adó 2008-ra tervezett megszüntetését szintén támogatja a kamara, azonban szerinte kívánatos lett volna egy gyorsabb ütemű lépés. A bevételi hiány kompenzálása során azt várja az NMIKK, hogy a vállalatok számára ténylegesen csökkenjenek a terhek.

Az ötmillió forintos adóalapot meg nem haladó kisvállalatokra esetében a társasági adó 10 százalékra tervezett mérséklését kritizálja a kamara. Szerinte ez bonyolítja az adórendszert, miközben a vállalati terhek csak viszonylag kis mértékben mérséklődnek. A kormány adatai szerint a megtakarítás kevesebb, mint három százalékot tesz ki ebben az adónemben.

Címkék: Hazai gazdaság