Játék a betűkkel

Vannak betűk, amelyeknek mintha árnyékuk lenne, mintha többet jelentenének önmaguknál. Ilyen például a V, a győzelem jele, vagy éppen az X és az Y, az ismeretlen megtestesítői az egyenletekben. Két betű viszont valakinek a monogramja is lehet, és ha egy szívet kanyarítanak köré, mondjuk egy bérház kapualjában, az már több lenne mint titok. Az X [...]





Vannak betűk, amelyeknek mintha árnyékuk lenne, mintha többet jelentenének önmaguknál. Ilyen például a V, a győzelem jele, vagy éppen az X és az Y, az ismeretlen megtestesítői az egyenletekben. Két betű viszont valakinek a monogramja is lehet, és ha egy szívet kanyarítanak köré, mondjuk egy bérház kapualjában, az már több lenne mint titok. Az X és az Y a Coldplay koordináta rendszerében 2005-öt jelenti, amikor is szerintük eljött az idő a valóság mágikus erejű újraelosztásának, a legnagyobb titkok feltárásának és örökké való elfedésének. Annyira enigmatikus ez a lemez, hogy ha valaki a valóságra utaló gondolatokat találna benne, az biztos, hogy egy másik valóságra vonatkozna. Annyi bizonyos: a borító legószerű motívuma a Baudot-féle telegráfkód megjelenítése.

A Coldplay, mint azt Önök is tudják, a kortárs pop egyik kulcszenekara, jelen állás szerint a csapat olyan „nagyhatalmi” pozícióra tör, mint amilyet a U2 birtokol, egy-egy Coldplay-lemez megjelenése évekre eldöntheti a rock and roll fejlődési irányát. Gondoljunk csak a zenekar A Rush Of Blood To The Head című, 11 millió példányban elkelt albumára, amelynek 2002-es megjelenése után tucatnyi klón-zenekar (Keane, Snow Patrol, Athlete, Feeder, Thirteen Sense stb.) ért el milliós eladásokat.





Coldplay: X & Y • EMI 63 perc 13 szám. Poptőzsdei árfolyam: *****

A Rush Of Blood… az új évezred brit rockjának zenitjét jelentette, ahonnan nem látszódott, hogy ennek az érzelmes zongorajátékra épülő muzsikának lehetne folytatása is, de Chris Martin zenekarának mégis sikerült felülmúlnia korábbi teljesítményét, és egy lényesen dekoratívabb, rockosabb lemezt hoztak létre. Az X & Y céltudatosabb és választékosabb munka, mint a korábbi Coldplay-mestermű. A zenekar megtalálta a kiutat az érzelmes és repetitív hangzásból, merészebben nyúlt a U2-t idéző gitársoundhoz, illetve az elektronikához. A 13 dalból álló füzér legbiztosabb pontjai a slágergyanús kompozíciók, így a Square One, a What If, a White Shadows, vagy éppen az első kislemezdal, a Speed of Sound. Mert ez a talányosnak mondható lemez konceptuális aládúcolások nélkül is működik. A talány csak ráadás.