Ébredő hurrikánok

Rekord számú hurrikán és tájfun pusztított tavaly Florida partjainál, és Japánban is több tájfun rombolt, mint a korábbi években. Az amerikai National Center for Atmospheric Research meteorológusai szerint nem véletlenül: ők úgy vélik, a globális felmelegedés okozza az időjárási anomáliákat. A klímakutatók szerint a civilizációs tevékenységek következtében a Föld átlaghőmérséklete állandóan emelkedik, így az óceánok [...]

Rekord számú hurrikán és tájfun pusztított tavaly Florida partjainál, és Japánban is több tájfun rombolt, mint a korábbi években. Az amerikai National Center for Atmospheric Research meteorológusai szerint nem véletlenül: ők úgy vélik, a globális felmelegedés okozza az időjárási anomáliákat.






A klímakutatók szerint a civilizációs tevékenységek következtében a Föld átlaghőmérséklete állandóan emelkedik, így az óceánok vize is egyre intenzívebben párolog. Ezért nő a légköri nedvességtartalom, ami heves esőzésekhez és végső soron hurrikánok kialakulásához vezet. A kutatók modellszámításai bebizonyították, hogy például az Egyesült Államok partjait elérő viharok az Atlanti-óceán trópusi vidékén keletkeznek – éppen ott, ahol a tenger felszíni vízhőmérséklete az utóbbi évtizedben megemelkedett. Mindezt nemcsak modellek, hanem konkrét adatok is igazolják: a tenger feletti páratartalom 1988 óta 2 százalékkal nőtt, és a feltételezések szerint ez az extra víztartalom a nagy erejű viharok hajtóereje.

A meteorológusok jövőre vonatkozó klímamodelljei a hurrikánesemények további szaporodását, és egyre több extrém erejű vihar megjelenését jósolják a civilizált vidékeken. Ugyan a világszerte előforduló hurrikánok és tájfunok száma a felmelegedés ellenére egyelőre állandó, ám az atlanti partokon növekszik, a csendes-óceáni oldalon pedig csökken a számuk – vagy éppen fordítva, mindig a klímaváltozás által leginkább sújtott térségben.

Címkék: Hetilap: K+F