Automata porszívókhoz

Különböző stratégiát alkalmaznak a számukra kijelölt terület takarításakor a vezeték nélküli porszívók, mint például az amerikai Roomba vagy a svéd Trilobite. Míg az előbbi meghatározott program szerint körözve járja be a szobát, és ha akadályba ütközik, random módon folytatja útját, az utóbbi szofisztikált ultrahangos lokátorral azonosítja az útjába eső tárgyakat, és az útvonal rögzítésével próbálja [...]

Különböző stratégiát alkalmaznak a számukra kijelölt terület takarításakor a vezeték nélküli porszívók, mint például az amerikai Roomba vagy a svéd Trilobite. Míg az előbbi meghatározott program szerint körözve járja be a szobát, és ha akadályba ütközik, random módon folytatja útját, az utóbbi szofisztikált ultrahangos lokátorral azonosítja az útjába eső tárgyakat, és az útvonal rögzítésével próbálja lefedni a tisztítandó helyiséget. Német kutatók most egy harmadik, új megközelítést alkalmaztak az autonóm porszívók fejlesztésekor: a Vorwerk nevű német vállalat a szőnyegekbe épített rádióazonosító (RFID) csipekkel jelöli ki a takarítóeszköz útját. Ezek állítólag a számottevő belső intelligenciával nem rendelkező automatákat is hatékonyan irányítják.


Okos porszívó. Szőnyegbe épített irányított csipek.

A Vorwerk az Infineon félvezetőgyártóval közösen fejlesztette ki a speciális, csipekkel kiegészített szőnyegekből, valamint a rádióazonosítók által irányított porszívóból álló Smart Carpet nevű rendszerét. Ebben a világon elsőként használják navigálásra az RFID lapkákat, amelyeket eddig leginkább a vonalkód helyett, készletek nyilvántartására, vagy a lopást akadályozó jelzőrendszerekben alkalmaztak. A fejlesztők szerint így az irodaépületek, vagy lakóházak belső területeinek burkolatában elhelyezett csipek új alkalmazások sora előtt nyithatja meg az utat. A pontról pontra vezényelt porszívókon kívül egyéb robotokat is irányíthat a rendszer, a Vorwerk ezért vállalatok telephelyein guruló levélkézbesítőket, vagy kórházakban, szociális otthonokban gyógyszert és élelmet szállító eszközöket vizionál.

Címkék: Hetilap: K+F