Alig változtak az ipari termelői árak

Az ipari termelői árak 2005 májusában az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal nőttek, éves szinten 5,2 százalékkal emelkedtek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz viszonyítva májusban nem változtak, a 2004. májusival összehasonlítva 8,8 százalékos volt az emelkedés. Az exportértékesítés forintban mért árai 0,9 százalékkal voltak magasabbak az áprilisinál és 2,6 százalékkal az egy évvel korábbinál.

A belföldi értékesítések meghatározó részét képviselő élelmiszeriparban az áprilisi 0,5 százalékos növekedés után májusban 0,3 százalékkal emelkedtek az árak. A gépipari termékek árai 0,5 százalékkal, az egyéb nemfém ásványi termékeké 0,6 százalékkal növekedtek.

A belföldi értékesítés rendeltetés szerinti csoportjainak áralakulására is a stagnálás, illetve mérsékelt ármozgás a jellemző. Májusban az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatok árszintje gyakorlatilag nem változott. A beruházási javakat 0,7 százalékkal, a fogyasztási cikkeket 0,3 százalékkal magasabb árakon értékesítették, mint egy hónappal korábban.

Címkék: Hazai gazdaság