Búcsú a Thomson-tévéktől

A francia Thomson SA 240 millió dollárért eladja évek óta veszteséges képcső-üzletágát az indiai Videocon csoportnak. A vételárat a Videocon készpénzben, illetve adósságátvállalással fizeti meg – írja a Napi Gazdaság.

A megállapodás szerint a Thomson az indiai cégcsoport két tagjában, az energiaszektorban működő Videocon Industriesban és a légkondicionálókat gyártó Videocon Internationalban 225 millió, illetve 15 millió euróért 14–14 százalékos részesedést vásárol. A Thomson szerint a hagyományos, katódsugárcsöves tévék piacáról való kilépés költsége körülbelül 250 millió euró lesz, amiből a cég mintegy 70 millió eurót le tud írni.

Az ügylet a Thomson Kínában, Mexikóban és Lengyelországban működő üzemeit érinti, amelyekben összesen 11 500 főt foglalkoztat; a vállalat Olaszországban működő képernyőgyára már februárban a Videocon tulajdonába került. A lépéssel a vállalat lényegében befejezi azt a négy éve meghirdetett programot, amelynek célja a háztartási elektronikai ágazat folyamatos leépítése volt. Ennek keretében egyesítette két évvel ezelőtt a televízió- és DVD-üzeletágát a kínai TCL International Holdingséval. A Thomson jelenleg a szórakoztató- és médiaipari tevékenységre koncentrál.

Címkék: üzlet