Profitál a gazdaság az adóreformból

Mind a munkavállalók, mind pedig a munkaadók kedvező lépésként értékelték az adórendszer megváltoztatásának tervét. Az MKIK főtitkára szerint az éles verseny miatt a fogyasztói árakban is érzékelhető lesz az áfacsökkentés.

Alapvetően kedvező hatással lesz a munkavállalók helyzetére a hétfőn bejelentett adóreform – nyilatkozta a FigyelőNetnek Wittich Tamás. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke szerint a reálbérek vélhetően nőnek, míg a bevezetésre kerülő középfokú és felsőfokú végzettségűekre vonatkozó minimálbér is kedvező a munkavállalóknak. Ez utóbbival kapcsolatban Wittich megjegyezte, hogy az MSZOSZ már tíz éve követeli a kormánytól a minimálbér tipizálását. A most bejelentett változtatás mértéke ugyan eltér a szövetség elképzeléseitől, de ettől függetlenül üdvözölte az elképzelést. Bár a minimálbér adómentességéről még nem esett szó, Wittich megjegyezte, hogy az MSZOSZ mindenképp fontosnak tartaná annak megőrzését.

Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára szerint nemzetgazdasági szinten pozitív hatása lesz az adóreformnak. A legmagasabb áfakulcs csökkentéséből adódó többletbevételeket a cégeknek az erős verseny miatt valószínűleg tovább kell adniuk a fogyasztóknak – vélte a szakember, aki szerint a vállalatok az árcsökkenésből származó forgalomnövekedéstől remélhetnek többletbevételt. Bár hatástanulmányok még nem készültek, Dunai elképzelhetőnek tartja, hogy a minimálbér összegének emelése némi feszültséget okozhat egyes, úgynevezett veszélyeztetett iparágakban, ahol az alkalmazottak nagy részét minimálbérért foglalkoztatják, és a vállalkozások a piaci sajátosságok miatt egyébként is nagyon nehéz helyzetben vannak.

Címkék: Hazai gazdaság