A módosítások mögött kevés a kiadáscsökkentés

Egyik szemük mosolyog, másik pedig sír – így lehet összefoglalni a szakértők és a gazdaság szereplőinek vélekedését a hétfői módosító intézkedésekről.

Ellenzék

Az ellenzék gazdasági szakembere, Varga Mihály, korábbi pénzügyminiszter szerint a koncepcióból nem derül ki, hogy miként javul Magyarország versenyképessége. Áder János arra hívta fel Gyurcsány figyelmét, hogy tíz hónap múlva lejár a kormány mandátuma, s a választások előtt a kormány ne hozzon hosszabb időszakot befolyásoló döntéseket.

Meglepetést keltő lépésnek ítélik a kedd reggeli lapok a Gyurcsány Ferenc által tegnap bejelentett adótörvény-módosító javaslatokat. Ugyanakkor a lapok által megkérdezett szakértők és ágazati szakemberek különbözőképpen értékelik az adórendszer módosításáról szóló tegnapi bejelentéseket.


A gazdasági szakemberek sokkal visszafogottabbak. Általában szokatlannak, ugyanakkor nem rossz gondolatnak tartják a gazdaságpolitika hosszú távú meghatározását.


Jó irányba halad a kormány az adócsökkentéssel, s okos lépés a gazdaság alapjait meghatározó kisvállalkozásokat segítő lépések – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Fáth Péter, az AmCham vezetője. Azonban Fáth szerint a társasági adó és az iparűzési adó együttese még mindig magas.


Nem eredményez érezhető csökkenést a fogyasztói árakban az áfakulcs csökkentése, és nem látszik az emiatt kieső 166 milliárd forintos költségvetési bevétel ellentételezési oldala – véli a Napi Gazdaságnak nyilatkozó Zara László, az Adószakértők Egyesületének elnöke. Szerinte az áfacsökkentés leginkább úgy lesz érezhető, hogy a kereskedők visszafogják az árak emelését.


Zara további problémát abban lát, hogy a 10 százalékos adókulcs nem jelent valós alternatívát az ötmillió forint nyereségkulcs alatt működő vállalkozásoknak, főként az evázó cégek járnak rosszul, hiszen ott, a diplomás alkalmazottaknak legalább 154 ezer forintos bért kell fizetniük.


A politikai konszenzus szükségességét emelte ki a Világgazdaságnak Demján Sándor, a VOSZ elnöke. A Gazdaság és Szociális Tanács soros elnöke szerint a szervezet kész arra, hogy a politikai pártokat egy asztalhoz ültesse, ugyanis a versenyképesség kérdésében mindenképpen egyet kell érteni.
Üdvözli az adócsökkentést, ugyanakkor nem látja a mögötte álló kiadáscsökkentési koncepciót Széles Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke – írja a Magyar Nemzet. Széles ezen felül kiforratlannak tarja a luxusadóra vonatkozó koncepciót.


A meghirdetett koncepció leggyengébb elemének az iparűzési adó késedelmes átalakítását tartja a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában Bartha Attila, a Kopint-Datorg Rt. főmunkatársa. Bartha is a radikális kormányzati kiadáscsökkentést hiányolta, és túlzottan optimistának tartja a kormány keresletélénkítő terveit.


Nem szabad erőltetni a tőkepiaci és a munkajövedelmek kiegyenlítését – véli a Magyar Nemzetnek nyilatkozó Szalay-Berzeviczy Attila. A tőzsdeelnök azonban csak a jövő héten, a miniszterelnökkel folytatott konzultáció után nyilatkozik érdemben az árfolyamnyereség megadóztatásáról.


Címkék: Hazai gazdaság