A frankfurtiak is indulnak Ferihegyért

A frankfurti repülőteret üzemeltető Fraport német vállalkozás a vezető német kereskedelmi pénzintézettel, a Deutsche Bankkal a háta mögött közös ajánlatot tesz a ferihegyi reptér üzemeltetőjére.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német lap kedden adott hírt először, hogy Fraport is versenybe szállna a Budapest Airportért, de Andrea Pal, a Fraport elnökhelyettese keddi sajtótájékoztatóján is megerősítette a cég vételi szándékát.

Az elnökhelyettes a vevőjelöltek közötti erős versenyre hivatkozva fejlesztési elképzeléseiket nem ismertette, ám azt elmondta, hogy teljes mértékben tudatában vannak Ferihegy növekedési potenciájának.

“A cél olyan korszerű repülőtér létrehozatala, amely további növekedési és foglalkoztatási lehetőségeket kínál” – mondta az elnökhelyettes. A MALÉV-ot emellett képesnek tartják egy regionális központ létrehozására, ezért a nemzeti légitársaságot támogató változatokat dolgoznak ki a működtetésre.

A Fraport 2015-ig a teherszállítás 100 százalékos növelését tűzte ki célul Ferihegyen, és a reptér kapacitásának növelése érdekében kulcsfontosságúnak tartják a harmadik terminál és egy új futópálya megtervezését.

A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak a frankfurti repülőtéri társaság pénzügyi igazgatója elmondta, hogy az ajánlattevők egy vállalkozásként teszik ajánlatukat, amelyben a Fraport részesedése 51 százalék, a Deutsche Bank pedig a pénzügyi partner. Az illetékes elismerte, hogy nagy versenyre kell számítaniuk.

Keddi határidővel kell benyújtani az érdeklődőknek a ferihegyi nemzetközi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Rt. privatizációjának előminősítő szakaszára a jogilag nem kötelező érvényű írásbeli szándéknyilatkozatot.

A társaság iránt már kifejezte érdeklődését a német Hochtief Airport GmbH (HTA), a brit BAA és a koppenhágai repülőteret üzemeltető CPH International A/S. A sajtójelentések szerint érdeklődött a repülőtér iránt a frankfurti repülőtér üzemeltetője, a Fraport, a spanyol Abertis, a szintén spanyol Ferrovial, az ausztrál Macquarie Airports, a szingapúri-amerikai Changi-Bechtel, az olasz Save és a bécsi Flughafen Wien is.

Címkék: Hazai gazdaság