Drága a magyar áram

Közép- és Kelet-Európában a háztartási áram csak Szlovákiában drágább, viszont az ipari áram ára Romániában magasabb – írja a Világgazdaság.

Az Eurostat jelentése szerint az átlagosnak tekintett, 90 négyzetméteres otthon esetében, adókkal együtt, 2005 januárjában 10,64 euró (2623 forint) volt 100 kWh elektromos energia ára Magyarországon. Ebben a fogyasztói kategóriában az unió statisztikai hivatala évi 3500 kWh fogyasztással számol, és az ehhez tartozó árat veszi alapul.

Régiónkban a hasonló fogyasztású szlovák háztartás két és fél euróval volt kénytelen többet fizetni 100 kWh áramért, miközben Bulgáriában az egységár 6,44 euró volt. Az Európai Unióban Máltán a legolcsóbb az áram, mindössze 5,85 euró. A legdrágább pedig Dániában, ahol közel 23 euró.

Az átlagos ipari fogyasztó számára (az Eurostat szerint az alapul vett évi kétmillió kWh egy közepes vállalat fogyasztása) az áram térségünkben Romániában a legdrágább, 9,15 euró 100 kWh-ánként. Ezután következik Magyarország, ahol 8,86 eurót kérnek az ipari felhasználóktól.

Címkék: üzlet