A baseball irányítja a gazdaságot

Megtorpant a múlt héten a BUX száguldása és lényegében az előző heti szinten zárt pénteken. A tőzsdére beköszöntött a nyár, de izgalmakban így sincs hiány.

Leginkább az olajár alakulása borzolta a kedélyeket. A fekete arany ára ugyanis kis hezitálás után a vártnál sokkal könnyebben lépte át a 60 dolláros szintet. Az olaj árának ezzel mindössze két hétre volt szüksége, hogy a korábbi ellenállást jelentő 55 dolláros szintről utat találjon magának egy újabb lélektani határig. Természetesen a Mol árfolyamát sem hagyta érintetlenül a nyersolaj száguldása. Kedden a magyar olajtársaság árfolyama már a 17 800 forintos történelmi csúcsot is megdöntötte, ez azonban magaslati levegőnek bizonyult, és bekövetkezett egy szükségszerű korrekció.

Majd az egész piac számára eljött a péntek és a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexét letaszította a történelmi csúcsról. Ez elsősorban az OTP-nek köszönhető, amely megijedt a 7 ezer forintos szint közelségétől, és a papírok kis forgalom mellett jelentősen visszanyomták az árfolyamot. Sajnos az egész piacon érezhető volt a likviditás csökkenése, ami a vezető bankpapírhoz hasonló vadul rángatózó piaci mozgásokhoz vezetett. A nyári pangás azonban még csak most köszönt be igazán, így a megszokott jelenség fokozódására számíthatunk. Ami persze igazi vadászterepet jelent a spekulánsoknak, akik egy kis fantáziával kihasználhatják a nagyobb volatilitást.

Kötvények

A kötvénypiacon már sokkal inkább egyirányú mozgást láttunk. A legújabb minirally nagyon meglepte a kötvénybefektetőket. A magyar gazdaságról érkező jelentések alapján ugyanis a tankönyvek szerint a másik irányba kellett volna elindulnia a piacnak.

Ugyan a hétfői kamatcsökkentés a várakozásoknak megfelelő volt, de a vártnál gyengébb inflációs szám apasztja a kamatvágások jövőbeni esélyét, míg a költségvetés időzített bomba marad. Ezzel szemben a nemzetközi piaci hangulat kedvező volt és ismét megtapasztalhattuk, hogy mennyire globálisan beágyazott a magyar kötvénypiac, ugyanis ismét csak a nemzetközi trend bizonyult erősebbnek. Márpedig az amerikai hosszúkötvényekben tapasztalt hozamcsökkenés, amit Alan Greenspan Fed-elnök nyilatkozatainak tulajdonítanak, ismét szélesítette az amerikai és a magyar kamatok közötti különbözetet, amit a piacon csak carry-ként emlegetnek. Márpedig a carry-spekuláció hátán a hazai hozamok is estek és a forint is képes volt egészen 247-ig erősödni, a közös európai fizetőeszközzel szemben.

Mozgalmas hét az amerikai piacon

Addig is mozgalmas hétre kell felkészülni az Egyesült Államokban tőzsdézőknek. A héten ugyanis sok olyan bejelentés várható, ami a befektetőket foglalkoztatja. Lesz inflációs-, fogyasztói bizalmi index, első negyedéves végleges GDP-növekedés, ISM ipari termelési index és személyi jövedelem statisztika. A vállalati fronton olyan nagyágyúk gyorsjelentéseire kell odafigyelni, mint a Nike és az Oracle.

Azonban mindezek eltörpülnek a hét fő attrakciója, a Fed kamat-meghatározó ülése mellett, amely vélhetően újabb negyedszázalékos kamatemelésre szavaz. 80 megkérdezett elemző közül hetvennyolcan 25 bázispontos emelést várnak, így a piac inkább a kamatdöntést követő megjegyzésektől vár iránymutatást. A kérdés, amire mindenki választ remél, hogy meddig fog a Fed emelni. A piac 3,75 és 4 százalék környéki kamatra tippel, de igazából mindenki csak tapogatózik.

Vagyis érdekes lesz minden szó a Fed-jelentésben. Az elemzők leginkább azt nézik majd, hogy a „measured”, azaz mérsékelt szó benne lesz-e a közleményben. Azonban azon sem kell meglepődni, ha az elemzők vaskos sportlexikonokkal rohangálnak majd szerdán, próbálva értelmezni Greenspan szavait. Egy jó elemző ugyanis mindenre fel van készülve, márpedig amióta a Fed-vezetők elkezdtek baseball és golfhasonlatokkal élni, a sportlexikon is joggal követel magának helyet a létfontosságú közgazdasági szakirodalom polcán.


Címkék: tőzsde