7,3 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom

Az előző év azonos hónapjához képest a kiskereskedelmi forgalom áprilisban, kiigazítások nélkül 3,3 százalékkal, naptárhatással kiigazítva 7,3 százalékkal emelkedett.

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint a kétféle index közötti jelentős eltérést főként az okozta, hogy az idén márciusra, míg 2004-ben nagyrészt áprilisra estek a húsvéti vásárlások. Az előző hónaphoz viszonyított szezonális és naptárhatástól megtisztított 1,0 százalékos áprilisi növekedés a korábbi hónapokhoz képest élénkülést jelez.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2005 I–IV. hónapjában 1581,9 milliárd forint, ezen belül áprilisban 451,5 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. A változatlan áron mért, naptárhatástól megtisztított forgalom az első négy hónapban 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az Eurostat előzetes becslése szerint az Európai Unióban áprilisban visszaesett a kiskereskedelmi forgalom volumene. A 25 EU-tagországban 0,3 százalékkal, a 15 régebben csatlakozott országban 0,1 százalékkal, az eurózóna országaiban 0,9 százalékkal volt alacsonyabb a naptárhatással kiigazított forgalom volumene, mint egy évvel korábban.

Címkék: Hazai gazdaság