Tőzsdecsúcson: mit tegyünk?

Ellentétes folyamatok eredőjeként, de újra március végi csúcsán van a tőzsdeindex. A nyerő stratégia most a „cherry-picking".

Amikor márciusban és áprilisban bekövetkezett a korrekció és a BUX mintegy 15 százalékkal eltávolodott a történelmi csúcsától, akkor már mindenki a hegymenet végéről beszélt. Ugyanis nemcsak a Budapesti Értéktőzsdéről, hanem a régió más részvénypiacáról is jelentős összegben vontak ki pénzeket a nemzetközi intézményi befektetők. Ennek hátterében a globális tőkeáramlás állt, ugyanis az emelkedő amerikai kamatok mágnesként vonzották vissza az új kontinensre a befektetéseket. A folyamat azonban csak átmenetinek bizonyult, és utólag úgy tűnik, hogy az alapok túlzottan elővigyázatosak voltak. Egyszerűen túl sok pénzt szabadítottak fel és a partvonalon álló szabad cash most lépett akcióba, ez pedig ismét történelmi csúcsra repítette az indexet.

Ez a csúcs nem az a csúcs

Menet közben azonban bekövetkezett egy strukturális változás. Jóllehet a BUX index a március eleji szinten áll, egyes részvények sokat estek, mások pedig jelentős mértékben emelkedtek azóta. Ha például a bankpapírok nem szerepelnek olyan rosszul, ahogyan az utóbbi időben tették, akkor most már a 19 ezer pontos szintet ostromolnánk. Ha viszont a Mol nem menti meg az indexet szuper teljesítményével, akkor itt sem tarthatnánk, és nem is álmodhatnánk új, történelmi csúcsokról. Akármelyik oldalról is nézzük a kérdést, azt meg lehet állapítani, hogy a Mol és a gyógyszergyári papírok emelkedtek az elmúlt három hónapban, míg a bankpapírok és a BorsodChem veszített az értékéből, a MagyarTel pedig nem befolyásolta jelentősen az index elmozdulását.

Az ellentétes irányú mozgások üzenete nagyon fontos. Ugyanis nem beszélhetünk általános piaci raliról, amely során gondolkodás nélkül vesznek mindenfajta részvényt, mint a cukrot, hanem sokkal inkább megpróbálják a befektetők a legszebb gyümölcsöket kiválasztani a kosárból. A jövőre nézve szintén a „cherry-picking” lehet a nyerő stratégia. Ugyanis az látszik, hogy már kisebb a likviditás a nemzetközi szereplők kezében, de nyáron, amikor kihal a piac és a forgalom meredeken zuhan, akkor viszonylag kis mértékű tőkebeáramlás is képes jelentős árfolyam-emelkedést generálni. Ennek megfelelően bizakodhatunk: a jó napok még korántsem értek véget.

Nem véletlen

A Mol, Richter, Egis trió azonban korántsem véletlenül vált az elmúlt negyedév nyertesévé. A dolgok kulcsa a negyedéves gyorsjelentésekre is nagyrészt visszavezethető, hiszen ezek a cégek akkor adtak számot olyan remek teljesítményről, ami megalapozta a befektetők optimizmusát. A Mol esetében természetesen az iparági környezetnek legalább ilyen fontos szerepe van. Nehéz lenne ugyanis elképzelni, amint a Mol-részvény esik, miközben az olaj ára a 60 dollárt ostromolja.

Ellenben az OTP, az elmúlt időszak egyik „alulteljesítője”, részben a számviteli szabályváltozásoknak is köszönhetően, de enyhe csalódást okozott a piac számára. Hosszú idő után most fordult elő először, hogy az elemzők lefelé módosították a társaságra vonatkozó profitvárakozásukat. Az FHB és a BorsodChem ugyan nem okozott csalódást a negyedév során, de esetükben egy korrekció elkerülhetetlen volt.

Egynyári papírok

Nyáron különösen a spekulánsoknak érdemes odafigyelniük a piacra. Az ilyenkor jellemző kisebb forgalom és nagyobb volatilitás ugyanis érdekes lehetőségeket tartogat a befektetők számára. A konzervatívabb tőzsdézők azonban ne kapkodjanak, ha ugyanis alacsony forgalom mellett sokat emelkedik, vagy esik egy részvény ára, akkor az általában nem szokott tartósnak bizonyulni. A nyári uborkaszezon elmúltával rendre helyükre kerülnek a dolgok. Ezért nem szabad megijedni az árfolyamok láttán és érdemes kitartani, akármelyik irányba is indul el a piac.

Hogy mennyire izgalmas nyár vár ránk, ez jórészt a vállalati hírektől és pletykáktól is függ. Az aktuális piaci híresztelés jelenleg az, hogy a Deutsche Telekom a MagyarTel kivezetését fontolgatja a piacról, ez a suttogás azonban rutinszerűen kéthavonta visszatér, nem érdemes túl komolyan venni. Mindenesetre az ilyen, és ehhez hasonló „kis színesek” felröppenek majd, hogy a befektetők csámcsoghassanak rajtuk egy jót. A legjobban azok járnak, akik felvesznek egy hosszú távú pozíciót, amit tartani szeretnének, majd pedig kiülnek a hajdúszoboszlói strand homokos partjára és süttetik a hasukat.

Címkék: pénzügy