Nem gyógyhatású a Q10

A GVH Versenytanácsa 3 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a Walmark Kft.-t a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartása miatt, mert a cég étrend-kiegészítő termékeiről nem a valóságnak megfelelően tájékoztatta a vásárlókat.

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa megállapította, hogy a cég megtévesztette a fogyasztókat azzal, hogy Szelén, Koenzim Q10 és Proenzi3 termékei forgalmazása, valamint az azokkal kapcsolatos tájékoztatás során termékeinek gyógyhatást tulajdonított. Továbbá azt sem látta bizonyítottnak a tanács, hogy a Marslakók gyerekvitamin nevű termék volna a legkedveltebb. Harmadik pontként pedig a cég szemére vetették, hogy az az állítás, miszerint élelmiszerekből nem szerezhető megfelelő utánpótlás vitaminokból, nem felel meg a valóságnak.

A tanács döntése meghozatalakor azt vette figyelembe, hogy az érvényben lévő törvények alkalmazása mellett egy vállalkozás étrend-kiegészítőnek minősülő termékeinek nem tulajdoníthat gyógyhatást, illetve nem állíthatja, vagy sugallhatja, hogy a változatos, kiegyensúlyozott étrend nem alkalmas a szükséges tápanyagok bevitelére. Továbbá, piacelsőséget csak akkor tulajdoníthat termékeinek egy vállalkozás, ha azt bizonyítani tudja. A Versenytanács ugyanakkor kedvezően értékelte az eljárás alá vont önkéntes jogkövető magatartását, az eljárás során tanúsított nagyfokú együttműködését – áll a GVH közleményében.

Címkék: üzlet