MNB-kamatvágás

Ismét csökkent a jegybanki alapkamat, holott egy hónapja még a tendencia várható megtorpanásáról beszéltek a szakemberek.




Nem okozott meglepetést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának hétfői döntése, amellyel 25 bázisponttal, 7,00 százalékra mérsékelte a jegybanki alapkamatot, hiszen a lépés teljes mértékben összhangban volt a múlt heti elemzői várakozásokkal. A testület ismét a kedvező inflációs kilátásokkal indokolta kamatvágást. Elvégre az infláció tartósan 4 százalék alá süllyedt az év első négy hónapjában, és a májusi adat (3,6 százalékos 12 havi pénzromlás) is megerősíti, hogy „a monetáris politika által befolyásolható termékcsoportok inflációja alacsony szinten stabilizálódik”, azaz a 2005-ös és 2006-os inflációs célkitűzések teljesülhetnek.

Járai Zsigmond jegybankelnök szerint a 7,00 százalékos alapkamat remélhetőleg megfelel a befektetők igényének, vagyis a kamatfelár iránti várakozásoknak. A szakértők hónapok óta latolgatják, hogy mikor csökken az alapkamat arra a kritikus szintre, amit már nem fogadnának el a magyar gazdaság kockázataitól tartó befektetők. Ez a küszöb tavaly decemberben még 8,25-8,50 százalék körül volt, mára 6,75 százalékra csökkent, miközben a kritikus szint és a jegybanki kamat közti rés 0,50 százalékpontról 0,25 százalékpontra mérséklődött.

A jövőt tekintve most a piac nagyobb része azt gondolja, hogy júliusban nem lesz mérséklés, az év végéig pedig már csak kisebb csökkenés várható. Nem szabad azonban elfelejteni: a május végi kamatvágás előtt megosztott volt a piac, és éppen a forint akkori gyengülése miatt sokan úgy gondolták, hogy megtorpan a hónapok óta tartó mérséklés. Nem így történt, és a mostani vágás előtt már szinte mindenki a folytatásra voksolt. Igaz, az elmúlt egy hónapban a forint ismét erősödött, aminek egyébként továbbra sincs semmi köze a fundamentumokhoz. Sokkal inkább arról van szó, hogy a globális kamatemelési várakozások enyhülésével nőtt a külföldi befektetők éhsége a magas hozamú állampapírok iránt. Ugyanakkor tudvalévő, hogy a befektetői hangulat változása teljesen kiszámíthatatlan. A jegybankelnök szerint a nemzetközi piacok részéről most az olajár alakulása lehet komoly kockázati tényező.