Kamerák a térben

Münchenben, a Laser-2005 optika technológiai biennálén láthatta először a közönség azt a néhány perc alatt összeállítható kamerarendszert, amely részletes háromdimenziós holografikus ábrázolás megalkotására képes. Egy bonni fejlesztőcég, a Caesar megoldása nem a kétdimenziós rendszerek szoftveres háromdimenzióssá turbózásán alapul; a nagy felbontású térbeli képeket itt valós, háromdimenziós adatokat tartalmazó, lézeres letapogatással nyert információk alapján készítik. Hologram [...]

Münchenben, a Laser-2005 optika technológiai biennálén láthatta először a közönség azt a néhány perc alatt összeállítható kamerarendszert, amely részletes háromdimenziós holografikus ábrázolás megalkotására képes. Egy bonni fejlesztőcég, a Caesar megoldása nem a kétdimenziós rendszerek szoftveres háromdimenzióssá turbózásán alapul; a nagy felbontású térbeli képeket itt valós, háromdimenziós adatokat tartalmazó, lézeres letapogatással nyert információk alapján készítik.


Hologram egy arcról. Plasztikus megjelenítés.

A német mérnökök szerint a villámgyors képalkotó eljárás különösen korrekciós, plasztikai sebészeti beavatkozások előkészítésekor jöhet jól. Az arc feltérképezése során létrejövő háromdimenziós számítógépes modellen ugyanis a legapróbb részletek is kivehetők, például a bőr pórusai vagy az apró szőrök. Az új módszer és a komputeres tomográfia adataival pedig már plasztikusan megjeleníthető az arccsontok puha szövetréteggel borított szerkezetének képe is. Így például a száj és állkapocs átalakítását célzó sebészeti beavatkozások megtervezésekor egyesíteni lehet az optimális működés és az esztétikus külső kívánalmait. Ráadásul a lézeres képalkotás a sebészrobotok irányítását is segíti, s egyre finomabb metszések kivitelezéséhez használható az ideg-, a szív- és arcsebészetben egyaránt.

Címkék: Hetilap: K+F