Ecostat: nagyobb hiány, nagyobb növekedés

Nem tartható a kormányzat államháztartási hiányra vonatkozó prognózisa, azonban a gazdaság megfelelő ütemben bővül – derül ki az Ecostat előrejelzéséből.

A jövő

2006-ban a lakossági fogyasztás továbbra is a GDP növekedési üteme alatt marad, számításaink szerint 3,1 százalék lesz. A lakossági megtakarítások mérsékelt ütemű növekedése jövőre folytatódik, hozzájárul ahhoz, hogy belföldi forrásból növekvő arányban finanszírozzák az államháztartási hiányt és a beruházási hitelek egy részét. Mindez csökkentheti a folyó fizetési mérleg hiányát, összege 2006-ban 6,5 milliárd euró körül várható. A bruttó állóeszköz-felhalmozás növekedési üteme az EU transzferek hatására 2006-ban tovább emelkedik és meghaladhatja a 7 százalékot. Az államháztartási hiány – kedvező külső feltételek mellett – mintegy fél százalékponttal javulhat.

Kismértékben emelkedhet a gazdasági növekedés üteme 2006-ban, és így elérheti a 3,9 százalékot – írja az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Rt. előrejelzése. A növekedést továbbra is az export bővülése biztosítja, ami alapvetően a nemzetközi konjunktúra alakulásától függ. Keresleti oldalról a lakosság beruházásai és a fogyasztás bővülése is ösztönözheti a termelést és a belföldi célú értékesítést.


A GDP-alapú külkereskedelmi forgalom dinamikája a konjunktúra mérsékelt emelkedése folytán 8 százalék körül lehet, az export és az import növekedési üteme kiegyensúlyozott lesz. A gazdaság jelenleg is az előrejelzéseknek megfelelően alakul. A növekedési ütem kiegyenlítettnek tekinthető, a kilátások vegyesek, így a fejlődés alapvetően attól függ, hogy miként élénkül a külső kereslet, és a magyar gazdaság ezt miként tudja kihasználni. Az év második felében a gazdasági ütem élénkülése várható, így éves átlagban 3,5 százalékkal bővülhet a GDP.


Mivel a külkereskedelmi forgalom döntő része stabilan az Európai Unió országaival bonyolódik, így a konjunktúra lanyhulása érzékenyen érintette az exportorientált magyar gazdaságot. 2005-ben a lassuló EU-s növekedési mutatók miatt itthon is a korábbinál alacsonyabb GDP-bővülés várható. A gazdaság szerkezeti feszültségei valamelyest mérséklődtek az elmúlt évben. Nem halogatható ugyanakkor az államháztartás átalakítása, amely a magas külső hiány megnyugtató finanszírozása miatt elengedhetetlen.


Egyensúlytalanság


Ezért most az egyensúlyi problémák befolyásolják a hazai gazdaság fejlődését, amely az államháztartás és a folyó fizetési mérleg jelentős hiányában jelenik meg. A 2005. évi költségvetés bevételi oldalról nem kellőképpen megalapozott, főleg az áfából, a jövedéki, valamint a személyi jövedelmi adóból származó bevételek bizonytalanok. Ugyanakkor a kiadási oldal erősen meghatározott, kevés az esélye annak, hogy a kiadási tételek számottevő mértékben csökkenjenek.


Minthogy az export növekedési üteme továbbra is meghaladja az importét, a determinációk ellenére az Ecostat nem számol a külső egyensúly romlásával 2005-ben. Kérdések elsősorban a folyó fizetési mérleg finanszírozásával kapcsolatban fogalmazódnak meg. A folyó hiány 2004-ben meghaladta a 7 milliárd eurót. A prognózis szerint 2005-ben ismét 7 milliárd euró körül alakul a fizetési mérleg passzívuma.


Az Ecostat nem osztja a kormányzat optimizmusát, s valószínűsíti, hogy az államháztartás éves hiánya elérheti a GDP 4 százalékát. Mindez kedvezőbb az előző évinél, de magasabb az előre kitűzött optimista célnál.


Címkék: Hazai gazdaság