Rekordárbevételt ért el tavaly a Zsolnay

A mintegy 1,2 milliárd forint rekordárbevétel mellett nyereség nélkül zárta a 2004. évet a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Rt. - közölte Kovács Gyula vezérigazgató kedden Pécsett, sajtótájékoztatón.

Elmondta: az árbevétel mintegy 100 millió forinttal volt magasabb az előző évinél, és a társaság a 2003. évi, 70 millió forintos veszteséggel szemben idén nem lett veszteséges.

Kovács Gyula az eredményt nagy sikernek értékelte, amelyben magyarázata szerint nagy szerepük volt az elmúlt két és fél évben végzett, a gyártást és az energiafelhasználást érintő, 300 millió forint összértékű fejlesztéseknek.

Utalt rá, hogy a korábbi évek veszteségei elsősorban az idegenforgalom visszaesése, a porcelánpiac szűkülése, valamint amiatt keletkeztek, hogy a vállalat a termékeit az eladási árhoz viszonyítva aránytalanul nagy ráfordítással tudta csak előállítani.

Hozzátette: a 338 embert foglalkoztató Zsolnay Rt. 17 féle dekorációval évente összesen 150-170 tonna készárut, 3 ezer féle termék 400 ezer darabját állítja elő.

Az áru 90 százalékát hazai vásárlóknak értékesítik, akik a klasszikus búzavirágos és lepkés mintákat kedvelik a legjobban. A cég tavaly összesen 10 országba exportált, a legnagyobb értékben állatfigurákat az Amerikai Egyesült Államokba, edényeket Oroszországba és pirogránit díszítőelemeket Szerbiába.

Címkék: üzlet