Moody’s: keletről jön a meglepetés

Kelet-Ázsia lesz a világgazdaság "növekedési meglepetése" a második félévben a Moody's Investors Service szerint.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban pénteken kiadott előrejelzése szerint az amerikai gazdaság az eddigi makroadatokból leszűrhetően jelentősen lassul a jelenlegi negyedévben. A Moody’s a kiskereskedelmi forgalom alapján azt jósolja, hogy az éves szintre átszámolt negyedéves összevetésű amerikai növekedés a mostani negyedévben 2,9 százalék lesz az ugyanígy számolt, első negyedévi 3,5 százalék után.

Kínában ugyanakkor “megszállottan” növekednek tovább a kiadások: az állóeszköz-beruházások értéke 2005 első öt hónapjában 26 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest, májusban 16,6 százalékkal nőtt tizenkét havi összevetésben az ipari termelés, 30,0 százalékkal az export és 12,8 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom, áll a Moody’s összesítésében.

A cég szerint a japán gazdaság is igen erőteljes: az áprilissal zárult három hónapban, éves szintre átszámolva 8,6 százalékkal emelkedett az előző három hónapról az ipari alapberendezések rendelésállománya, és 7,5 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakában mértnél.

A Moody’s szerint az amerikai Federal Reserve változatlanul enyhe pénzügypolitikája csökkenti annak a kockázatát, hogy az igen élénk globális ipari termelés a gazdasági növekedés helyett a raktárkészleteket táplálja.

Címkék: üzlet