Ezerkétszáz gyógyszer ára emelkedik júliustól

Július 1-jétől 1200 támogatott gyógyszer térítési díja emelkedik, 200 gyógyszeré pedig csökken - jelentette be hétfőn Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettese Budapesten sajtótájékoztatón.

Mint arról a FigyelőNet korábban beszámolt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár több mint 4,3 milliárd forint megtakarítást remél  a július 1-jén kibővítendő, fix összeggel támogatott gyógyszerkörtől. A biztosító 1885 termékre – ez a támogatott orvosságok egyharmada – terjeszti ki ezt a fajta támogatást, köztük 381 az e körbe újonnan bevont termék.


A fix-összegű gyógyszer-támogatási rendszer lényege, hogy az azonos hatóanyagú, vagy az egyes betegségek kezelésére szolgáló, de különböző hatóanyagú, ám a hatóság által egyenértékűnek minősített orvosságok közül – egyfajta számítási módszer szerint – a legolcsóbbhoz igazítják a fix tb-támogatás összegét. Ha az így képzett referenciaárnál drágább szert ír fel az orvos a betegnek, nagyobb összegű térítést kell fizetnie.

Címkék: üzlet