A versenyhivatal nyitottabb gyógyszerpiacot akar

A GVH azt kérte a parlamenti képviselőktől, hogy a gyógyszertörvény módosításakor törekedjenek az „egy szűk kör érdekeinek megtörésére".

A Gazdasági Versenyhivatal azt javasolja a parlamenti képviselőknek, hogy támogassák a lakossági gyógyszerforgalmazás piacán a verseny hatékonyabb működését elősegítő törvényi változtatásokat. A Gazdasági Versenyhivatal álláspontja, hogy a versenyt akadályozó törvényi korlátozások lebontása vezet el a társadalmi jólét növekedéséhez. A gyógyszertári szolgáltatások terén is bátran lehet építeni a verseny minőségét és hatékonyságát növelő, illetve árcsökkentő hatására.

Az Országgyűlés elé benyújtott, az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról szóló T/16301. számú törvényjavaslat vitatott rendelkezéseinek célja, hogy a nem támogatott gyógyszerek körében elindítsák a gyógyszertárak közötti árversenyt, továbbá lehetőséget teremtsenek a vásárlói igények kiszolgálását javító új gyógyszertárak kialakításához.

A hivatal két évvel ezelőtti piacelemzése szerint a gyógyszertári szolgáltatások és a gyógyszer kiskereskedelem piacán túlzott mértékű az állami beavatkozás. A piacőrök álláspontja szerint bátran lehet építeni a gyógyszertári szolgáltatások területén is a verseny minőséget és hatékonyságot növelő, illetve árcsökkentő hatásaira. Ezen a területen nincsenek olyan piaci kudarcok, amelyeket ne lehetne hatásos verseny mellett, kevesebb állami beavatkozással is megoldani.

A GVH levéllel fordult a parlamenti képviselőkhöz (a Parlament Egészségügyi Bizottságán, valamint a parlamenti frakciók vezetőin keresztül), hogy támogassák azokat a törvénymódosítási javaslatokat, amelyek alkalmasak a gyógyszer kiskereskedelemben jelenleg fennálló, verseny kiküszöbölését eredményező, egy szűk réteg érdekeinek megfelelő „közmegegyezés” megtörésére, a gyógyszertárak közötti szolgáltatási verseny és árverseny kialakítására annak érdekében, hogy a lakossági igényeket jobban kielégítő kínálat alakulhasson ki.

A Gazdasági Versenyhivatal álláspontja, hogy könnyítsék meg a támogatásra érdemes a gyógyszertár alapítását. Ezért a többletszolgáltatásokat (24 órás nyitva tartás, házhoz szállítás stb.) nyújtó patikák megnyitását, akár a vásárlók által tömegesen látogatott helyeken való patikaalapítást könnyítik, fontos támogatni.

Továbbá szükség van az árversenyt akadályozó szabályozási korlátok megszüntetésére a nem támogatott gyógyszerek körében. Azért, hogy ezen termékeket alacsonyabb áron is meg lehessen venni, valamint a gyártók ne tudjanak kartellbe tömörülni, szükség van az árrés szabályozás megszüntetésére. Nagy veszélynek látja a hivatal gyógyszerész kamara feljogosítását ajánlott fogyasztói árak közzétételére, mert ez a gyógyszergyártók egymás közti ármegállapodásához vezethet.

A GVH levele azt is sürgeti, hogy a vásárlók több és jobb információhoz jussanak a gyógyszereket illetően még azelőtt, hogy megvennék azokat.

Címkék: üzlet