Garanciát vállal a foci Eb-re a kormány?

A kormány ma várhatóan garanciát vállal a 2012-es horvát–magyar közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság pályázata kapcsán az esemény előkészületeire és lebonyolítására, és annak költségeire – tudta meg a Világgazdaság.

A Puskás Ferenc stadion felújításával együtt mintegy 120-140 milliárd forintba kerülhet az államnak a projekthez elengedhetetlen szükséges létesítményfejlesztés, amely magában foglalja a szükséges edzőtáborok és a szigorú biztonsági feltételek megteremtését is.

A lap értesülései szerint a kabinet tanácskozását követően derül csak ki, hogy a lehetséges négy magyar helyszín közül a biztos befutónak számító Budapest (Puskás Ferenc stadion) mellett melyek lehetnek még rendező városok. Nagy esélyes Debrecen, ahol a város közgyűlése az Eb-től függetlenül döntött arról, hogy 2008-ig felépül az új stadion. Jók az esélyei Székesfehérvárnak, és beférhet a négy helyszín közé Győr is. Az sem kizárt, hogy a fővárosban még egy helyszíne lesz az Eb-nek, de Miskolcon, esetleg Pécsett is lehetnének mérkőzések. A finálét Budapesten rendeznék.

A csoportmeccsek megrendezéséhez minimum harmincezer fős arénák szükségesek, a negyed- és az elődöntőt viszont csak negyvenezres házban, míg a nyitómérkőzést és a finálét ötvenezer fős, UEFA-konform stadionban kell megrendezni. Jelenleg egyetlen magyar aréna sem felel meg a követelményeknek.

A horvát fél már megnevezte a négy lehetséges helyszínt: a nyitómérkőzésnek Zágráb adna otthont, továbbá Rijekában, Splitben és Eszéken rendeznének mérkőzéseket. A fővárosban és Splitben felújítják a létesítményeket, míg Eszéken és Rijekában zöldmezős beruházásban épül új aréna. A horvát kormány már korábban garanciát vállalt az esemény megrendezésére.

Címkék: Hazai gazdaság