Nosztalgia az olasz líra után

Az Eu-ellenességéről híres olasz népjóléti miniszter, Roberto Maroni, népszavazást kezdeményezne az eurozónából való kilépésről. Ötletét azonban még Berlusconi sem támogatja – írja a római La Repubblica.

Az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi szerint nem reális lehetőség, az Európai Központi Bank szerint pedig egyenesen gazdasági öngyilkosság lenne visszaállítani a lírát Itáliában. Az ötlet az integráció- és külföldi ellenes Északi Liga egyik miniszterétől, a népjólétért felelős Roberto Maronitól származott.

Az ötlet amiatt vetődött fel, mivel a gyenge lírát felváltó euro óriási mértékű áremelkedéshez vezetett, amit az átlag olasz családok nagyon megszenvedtek.

Szakértők azonban a líra visszaállítását tartják a lehető legrosszabb megoldásnak, így azt még Silvio Berlusconi is elutasította.

Marroni minisztertársa, a gazdasági ügyekért felelős Frattini szerint ugyanis a folyamat visszafordíthatatlan. Ugyanezt hangsúlyozza a kormányon levő Forza Italia szövetség legerősebb pártjának, a Kereszténydemokrata Uniónak (Udc) másik prominens politikusa, Franco Frattini is. Ő egyszerűen így kommentálta a felvetést: „Visszatérni a lírához egy elég képtelen ötlet”.

Címkék: üzlet