Vevőit vizsgáltatja a KÉSZ Kft.

A párizsi székhelyű Euler Hermes hazai leánya és a KÉSZ Kft. tegnap együttműködési megállapodást írt alá. A szerződés célja, hogy a Hermes védelmet nyújtson a Magyarországon egyre nagyobb méreteket öltő körbetartozás KÉSZ Kft.-t érintő káros hatásaitól.

A Magyarországon 65 százalékos piaci részesedéssel rendelkező hitelbiztosító szervezet elsősorban a hitelbiztosítás-nyújtás, a hitelképesség-vizsgálat, az információgyűjtés és követelésbehajtás vonatkozásában nyújt „segítséget” az építőipari vállalatnak – írja a Napi Gazdaság. A rendszer alapját az a nemzetközi standardoknak megfelelő komplex követelésmenedzsment alkotja, amely a KÉSZ Kft. teljes vevői portfóliójának hitelképesség-vizsgálatát és annak folyamatos monitoringját is biztosítja. Az építőipari vállalat ezzel az együttműködéssel egy olyan, az építőipar jelentős részét átfogó nemzetközi rendszerhez csatlakozik, amely már jelenleg is a közös információs csatornát alkalmazza a kockázatkezelés során.

Szakmai körök szerint ezen a területen Magyarországon első fecske lehet a kivitelező cég, ugyanis a körbetartozások felszámolásának a mostani megállapodáshoz hasonló szerződések lehetnek az eszközei. Már csak azért is, mert a magyar ágazat jelentős konszolidáció előtt áll, hiszen Ausztriához képest Magyarországon jelenleg csaknem tízszer több építőipari vállalkozás működik. Így a számuk az elkövetkezendő 5-6 évben biztosan számottevően csökken, ráadásul ezek a cégek jelentős adósságállományt hagyhatnak maguk mögött.

Varga Gábor, a Hermes magyar leányának kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy Nyugat-Európában az építőipari kivitelező vállalatok részéről bevett gyakorlat a követelésmenedzselő cégek alkalmazása, így ugyanis a megbízók megrendelőikről, beszállítóikról prudens információhoz juthatnak.

Címkék: üzlet