Hízik az Antarktisz

Jelenleg a hetedik földrész, az Antark- tisz raktározza a földi jégkészletek – így az édesvíz – 90 százalékát, ezért a kutatók kitüntetett figyelemmel kísérik e tartalék mennyiségének változásait. És bár az utóbbi évek műholdas adatai arra utalnak, hogy a kontinens jege folyamatosan olvad, a legújabb megfigyelések szerint helyenként vastagszik is a jégpáncél az Antarktiszon. Az [...]

Jelenleg a hetedik földrész, az Antark- tisz raktározza a földi jégkészletek – így az édesvíz – 90 százalékát, ezért a kutatók kitüntetett figyelemmel kísérik e tartalék mennyiségének változásait. És bár az utóbbi évek műholdas adatai arra utalnak, hogy a kontinens jege folyamatosan olvad, a legújabb megfigyelések szerint helyenként vastagszik is a jégpáncél az Antarktiszon.




Az Európai Űrügynökség ERS1 és ERS2 nevű műholdjai a földrész felszínének mintegy 70 százalékát – ez nagyjából az Egyesült Államok területének felel meg – tapogatták le 1992 és 2003 között, és a felvételek azt mutatják, hogy e periódusban évente 1,8 centiméterrel gyarapodott a jég a kontinens keleti részén. Ez összesen 45 milliárd tonna jég, amelynek felhalmozódása a kutatók szerint évente 0,12 milliméterrel képes csökkenteni a világtengerek szintjét. Bár első olvasatra az Antarktisz jegének hízása a globális felmelegedés ellenében ható jelenségnek tűnik, valójában a klímaváltozás következménye. A jég növekedésének motorja ugyanis éppen a meleg miatt gyorsabban párolgó világtengerekből származó pára. Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi szervezete, az IPCC mérései szerint a világtengerek szintje e kismértékű kompenzáció ellenére is 1,8 milliméterrel emelkedik évente, pontosan a globális felmelegedés miatt. E növekedés egyharmadáért az Antarktisz felelős: nyugati része ugyanis töretlenül olvad, ráadásul a kontinensről a hóeséstől függetlenül folyamatosan jéghegyek válnak le, s kerülnek az óceánba, hogy aztán később, melegebb tájakra sodródva végleg elolvadjanak. A tudósok ezért az új adatok ismeretében is kizártnak tartják, hogy a vízszint emelkedése lassuljon, sőt, a globális felmelegedés előrehaladtával annak felgyorsulására számítanak.

Címkék: Hetilap: K+F