Fogyatkozóban

Az év első három hónapjában nőtta születések száma, de a halálozásoké is emelkedett.

Magyarország népességének lélekszáma az idei első negyedév végén – a nemzetközi vándorlás becsült értékeit is figyelembe véve – 10 millió 90 ezer fő volt. A népességfogyás üteme mérsékeltebb volt, mint a tavalyi első negyedévre mért érték – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

Az előzetes adatok szerint 2005 első három hónapjában 5400 házasságot kötöttek, 24 ezer gyermek született, és 37 ezer 100 lakos hunyt el. A születések számában folytatódott az elmúlt év végén megindult emelkedés: az első negyedévben a megelőző évinél 5,5 százalékkal, közel 1300 újszülöttel több jött világra. Másfelől az is igaz: márciusban csaknem 2500 fővel többen haltak meg, mint egy évvel korábban.

A születések és halálozások különbözetéből adódóan – a tavalyi első negyedévi csaknem 13,6 ezres fogyással szemben – 2005 első három hónapjában 13,1 ezer fővel csökkent a népesség száma. A nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege következtében az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 8 ezer fővel lett kevesebb.

Címkék: Hetilap: Aktuális