Bankuralom

Végre sikerült megállapodnia a hitelezőkkel a NABI-nak: a bankok természetesen szinte mindent vittek.

Megtörtént a fennmaradás szempontjából sorsdöntő, már hosszú hónapok óta várt bejelentés: a hazai tőzsdén jegyzett buszgyártó társaság, a NABI Rt. megállapodást kötött hitelezőivel rövid lejáratú hiteltartozásáról és más banki szerződései átstrukturálásáról. A megegyezésért – amely mindkét fél kölcsönös érdeke volt – kemény, de a realitásoknak megfelelő árat fizettek a NABI részvényesei.

A társaság már az első negyedéves gyorsjelentésében jelezte: hitelezői támogatják a hitelállomány hosszú távú finanszírozást biztosító átalakítását, s a tárgyalások végső stádiumukba érkeztek. Az egy hónappal, május végére elhalasztott éves rendes közgyűlés előtti napon került sor a nyilvánosság tájékoztatására; az egyezség minden bizonnyal az utolsó utáni pillanatban jött létre. A NABI tárgyalási pozíciói igen gyengék voltak a bankokkal szemben, a társaság kényszerpályán mozgott: negatív saját tőke, veszteséges gazdálkodás, külső finanszírozó nélkül. A kialakult helyzetben nem maradt érdemi választási lehetőség, az igazgatóság vagy elfogadja a bankok ajánlatát, vagy felszámolás alá kerül a vállalat.


A megállapodás alapján a hitelezők 103,6 millió dollárról 60 millió dollárra csökkentik hiteleiket, cserébe meghatározó tulajdonrészt szereznek a vállalatcsoportban. Mindez azt jelenti, hogy a bankokból álló konzorcium több mint 40 millió dollárt fizetett az amerikai leányvállalat, a NABI Inc. 90 százalékos, illetve a NABI Rt. 33 százalékos részvénycsomagjáért. A NABI-csoport két meghatározó piaca közül tehát az amerikai szinte teljes egészében, a brit pedig részben kerül az új tulajdonosok kontrollja alá.

Az egyezség részeként a csökkentett összegű hitelek hosszú lejáratú, 5-8 éves futamidejű konstrukciókká válnak, bizonyos feltételek bekövetkezése esetén pedig az igazgatóság tőkeemelésről dönthet, azaz a hitelező bankok részére újabb részvényeket bocsáthat ki. Legfeljebb a felemelt alaptőke 33 százaléka lehet új részvény (a finanszírozók ennyit szerezhetnek meg), s a tranzakcióra legkésőbb 2005. november 30-ig kerülhet sor. A társaság jelenlegi tagjai e tőkeemelés során is élhetnek elővásárlási jogukkal.

Összességében a NABI 250 és 300 forint között mozgó részvényei változatlanul nem kínálnak attraktív beszállási lehetőséget a befektetők számára, az viszont pozitívum, hogy a finanszírozási feltételek immár adottak a reorganizációs elképzelések megvalósításához.