25 százalékkal szavazhat a BoNY az OTP-ben

A Bank of New York csütörtöki bejelentése értelmében az amerikai letétkezelő 33,69 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik az OTP-ben, ez a szavazati korlát miatt 25 százalékos befolyást jelent.

Alaptalan spekulációk

A BoNY befolyás-szerzése erősítette a piacon egyébként is terjengő felvásárlási pletykákat, amit viszont a közeljövőben sem az elemzők, sem a bank vezetői nem tartanak reálisnak. Az OTP alapszabályába ugyanis számos biztosíték van beépítve egy esetleges befolyásszerzés megakadályozása érdekében.






A The Bank of New York csütörtökön a Magyar Tőkepiacban közölte, hogy június 1-jén 94 342 892 darab OTP-részvénnyel rendelkezett. Ugyanakkor azt is közzétette, hogy a szóban forgó pakett nem a Bank of New York közvetlen tulajdona, csupán letétkezelői minőségében jár el és legfeljebb 25 százalékkal szavaz megbízói helyett a bank közgyűlésén.

Mint ismeretes, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete május 27-én engedélyezte a Bank of New York számára a tíz százalékot meghaladó, de 50 százalékot el nem érő befolyást szerzését az OTP Bank Rt.-ben. Az engedély feltételes, a banknak 90 napon belül be kell nyújtania a részesedés megszerzéséhez szükséges dokumentumokat.

GDR-program
 
A Bank of New York közleménye szerint az OTP Bank és a BoNY megállapodása az angol jog alapján, 1995-ben köttetett a Magyarországon kívül kibocsátott OTP-részvények letétkezelésére. A Global Depositary Receipt (globális letéti igazolás, GDR) programban részt vevők OTP-GDR-ek, s így OTP Bank részvények tulajdonosai. A BNY így nem tulajdonosa a banknak, csupán letétkezelő és ügynökként jár el.
 

Címkék: bank